« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
referendum

Hura, Slovenci se blamiraju sami

Inicijator referenduma nakon sastanka s Pahorom dao ostavku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

slovenija blokada pregovora

,

ratifikacija za NATO

,

Pahor NATO referendum

,

referendum za NATO

Slovenski premijer Borut Pahor pozvao je u četvrtak na razgovor predsjednika Stranke slovenskog naroda (SSN) Zdenka Vinkova-Vincenca, kako bi ga nagovorio da odustane od prikupljanja potpisa za sazivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO.

Slovenski premijer izjavio je u srijedu u parlamentu da je referendum nepotreban s obzirom da je slovenski parlament ratifikaciju hrvatskog pristupnog protokola usvojio velikom većinom, te izrazio nadu da će Slovenija uspjeti na vrijeme, iako kao zadnja članica NATO saveza, poslati protokol depozitaru.

U uredu predsjednika parlamenta Pavla Gantara doznaje se da još nije odlučeno kada će on dati svoju najavljenu izjavu o rokovima koje bi za prikupljanje potpisa za referendum dobili inicijatori, a to vjerojatno ovisi i o sastanku Pahora s inicijatorima odnosno o tome hoće li oni odustati.

Zdenko Vinkov-Vincenc dao je popodne ostavku na svoj položaj nakon razgovora s premijerom Borutom Pahorom koji ga je pokušao uvjeriti da je raspisivanje referenduma o članstvu Hrvatske u NATO savezu nepotrebno.

"Susret s premijerom bio je neuspješan", rekao je Vinkov-Vincenc nakon razgovora s premijerom za Slovensku televiziju, dodajući da zbog "pritisaka i bolesti" daje ostavku na dužnost. Sve buduće izjave u ime stranke davat će član stranačkog predsjedništva Lovro Škrinjarič budući da dosadašnji predsjednik stranke nije uvjeren da bi referendum doista štetio slovenskim interesima, kako to tvrdi Pahor.

Stajalište vlade o referendumu i hoće li on biti otkazan iznijet će na tiskovnoj konferenciji premijer Borut Pahor, a prema ranijim najavama o proceduri koja će se u vezi s referendumom možda pokrenuti izjavu bi trebao dati i predsjednik parlamenta Pavel Gantar.

Stranka slovenskog naroda objavila je u četvrtak da su njene internetske stranice u zadnja dva dana zabilježile više od šest tisuća posjeta, što je dvostruko više od broja glasova koje je dobila na lanjskim parlamentarnim izborima.

Ono što u ovoj cijeloj zavrzlami zapravo pogoduje Hrvatskoj je blamaža kojoj se izlaže Slovenija, koja ostaje zadnja zemlja koja nije ratificirala pristup Hrvatske NATO savezu. Ma koliko to sudjelovanje bilo upitno sa strane hrvatskih građana, ipak je postignut dogovor da je ulazak u NATO potreban. S druge strane „meje" politički potpuno beznačajni likovi uspijevaju blokirati rad parlamenta i opstruiraju ratifikaciju.

Pahor je očito dobio po ušima, i trudi se svim silama provesti ratifikaciju, no za Hrvatsku bi bilo najbolje da ne uspije. Na taj bi način Slovenija potpuno izgubila kredibilitet u međunarodnoj zajednici, što bi u konačnici moglo rezultirati izuzetno snažnim pritiskom da prestane gnjaviti cijeli svijet sa Savudrijskom valom i makne se u stranu da Hrvatska može ući u EU.

No, ni to zapravo nije idealno rješenje, jer će premijer Sanader sve zasluge za to pripisati isključivo sebi i na taj način biti vrlo izvjestan pobjednik i slijedećih izbora. U tom scenariju, nažalost, glasat ćemo u dronjcima pod svijećama, jer će Pelješki most i slična Sanaderova sela pojesti hrvatske građane, no ipak će se naći dovoljan broj poslušnih glasača koji će veselo zaokružiti ispred DrIve, koji nas je odveo ravno u ponor.

19.02.2009. 15:40:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh