« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
NESUGLASICE

Huawei dobio sudsku parnicu protiv Samsunga

Huawei je osim u Kini, tužio Samsung sudu u SAD-u zbog povrede intelektualnog vlasništva. Ishod se tek očekuje iako su pokrenuli tužbu zbog kršenja patenata još u svibnju prošle godine

Huawei je pobijedio Samsung na sudu
Huawei je pobijedio Samsung na sudu (Huawei)
Više o

Samsung

,

odšteta

,

patenti

,

parnica

,

Huawei

Kineski sud naredio je podružnici Samsung Electronics da mora platiti tvrtki Huawei, 11.6 milijuna američkih dolara odštetu za kršenje patenata.

Konkretno, Samsung je iskoristio patente u vlasništvu Huawei Device Co Ltd za više od 20 Galaxy modela , uključujući S7. Konkretno, radi se o patentima interaktivnog dizajna grafičkog sučelja (UI). Budući da dobra praksa UI se „kopira" ( način otključavanje, skočni izbornik, povlačenje zaslon za prebacivanje slika...), praktično, patentni sukob na UI je teško izbjeći.

Mišljenja smo da su ove parnice prije svega interesna igra. Komercijalni čimbenici su daleko veći od tehničkih faktora. Uostalom, ukupna odštetna svota nije velika, ali u ovom slučaju važno je da je sud utvrdio povredu patenata od strane Samsunga.

No, to nije kraj priče oko patentnog rata. Huawei je osim u Kini, tužio Samsung sudu u SAD-u zbog povrede intelektualnog vlasništva. Ishod se tek očekuje iako su pokrenuli tužbu zbog kršenja patenata još u svibnju prošle godine.

Kao što znamo, Samsung ima dugu povijest i iskustvo s takvim parnicama i sigurno neće lako prihvatiti odluku suda. Inače, Huawei posjeduje preko 50 000 tehnoloških patenata.

Piše: Sanja Ledinek
12.04.2017. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh