« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
KRAJNJE NEOBIČNO

HTV: MOL bez većinskog paketa ima stvarnu kontrolu nad Inom

Ivo Sanader navodno je dobio mito u visini 10 milijuna eura kako bi Mol imao većinska prava u Ini

Mol
Više o

INA

,

MOL

,

Zsolt Hernadi

,

privatizacija Ine

HTV je danas objavio kako je došao u posjed dokumenta koji pokazuje da mađarski MOL ima stvarnu kontrolu upravljanja nad Inom premda mađarska kompanija nema većinski paket Ininih dionica.

Po navodima u večerašnjem Dnevniku HTV-a, uoči potpisivanja (prve izmjene) dioničarskog ugovora s hrvatskom Vladom (potpisanog krajem siječnja 2009. godine) predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi u dokumentu svojoj Upravi jasno ističe da MOL tim ugovorom preuzima potpunu kontrolu nad Inom.

Hernadi se od nedavno u medijima spominje i kao osoba koja je dala mito bivšem premijeru Ivi Sanaderu od 10 milijuna eura kako bi Sanader MOL-u omogućio većinska upravljačka prava u Ini.

Početkom proteklog tjedna USKOK je potvrdio da je protiv Sanadera otvorena nova istraga zbog sumnje da je zloporabio položaj i ovlasti i primio mito. Prema neslužbenim informacijama mito od 10 milijuna eura primio je od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini. Iz MOL-a su to istog dana demantirali.

U večerašnjem Dnevniku HTV-a rečeno je kako su u posjedu dokumenta mađarske strane, u kojem se vidi da MOL preuzima Inu.

"MOL steče kontrolu nad poslovanjem i upravljačkim tijelima Ine", citira se iz predočenog dokumenta koji nosi oznaku "povjerljivo".

Pušteno je i objašnjenje pred potpisivanje ugovora bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca na sjednici Vlade da "mi naravno i dalje imamo 44 posto vlasništva i imamo znatan utjecaj na upravljanje" Inom.

Naveo je da Nadzorni odbor ima devet članova, od toga MOL pet, Vlada tri i radnici jednog. U Upravi je šest članova, po tri daje MOL-a i Vlade. Tu su i izvršni direktori koje postavlja Uprava. Donose se i opaske tadašnjeg premijera Sanadera da Vlada predlaže i imenuje predsjednika Nadzornog odbora i šefa izvršnih direktora, a oni (MOL) predsjednika Uprave.

Međutim, navodi HTV, zaboravili su spomenuti ključnu stvar, a Hernadi svojoj Upravi nije, te se citira dio iz Hernadijevog pisma da "Uprava (Ine) donosi odluke običnom većinom, a u slučaju izjednačenog glasanja predsjednik Uprave ima odlučujući glas".

Mađari nemaju većinski paket dionica, a imaju upravljačka prava, zaključuje HTV. To je sasvim neuobičajeno i nadamo se da će se ta situacija promijeniti, izjavio je s tim u vezi predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

Hrvatska je Vlada, koja ima 44,84 posto Ininih dionica, početkom lipnja dala suglasnost za vođenje pregovora s MOL-om kako bi se pristupilo drugoj izmjeni i dopuni Ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine te je odredila svoje izaslanstvo za vođenje pregovora sa MOL-om.

Cilj je pregovora, kako je tada rečeno na sjednici Vlade, osigurati učinkovitiju realizaciju ciljeva iz ugovora, a posebno zadržavanje i jačanje nacionalne energetske stabilnosti, a ugovor je nužno izmijeniti i radi podržavanja ciljanih investicija u imovinsku masu, a koji, po mišljenju Vlade, nisu ostvareni.

26.06.2011. 22:48:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    27.06.2011. 01:13
    Sve u Hrvatskoj postaje iz neuobičajenog u običajeno kada na vlasti imamo HDZ.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh