« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PETICIJA

HSP traži ocjenu ustavnosti vukovarskog statuta

Građani koji su potpisali peticiju traže referendum radi brisanja iz statuta stavka 3. članka 61. koji daje pravo uporabe ćirilice srpskoj nacionalnoj manjini

(Željko Sabo)
Više o

Vukovar

,

segregacja

,

Željko Sabo

,

HSP Vukovar

,

Petar Macut

Vukovarska organizacija Hrvatske stranke prava (HSP) zatražit će ocjenu ustavnosti Statuta grada Vukovara, kako bi se uskladio sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, po kojem predstavničko tijelo referendum raspisuje i na prijedlog 20 posto birača, najavljeno je na konferenciji za novinare u vukovarskom HSP-u.

Vukovarski HSP prikupio je 7000 tisuća potpisa za peticiju za raspisivanje referenduma o uporabi ćilirlice, ali po gradskom statutu konačnu odluku o referendumu donosi Gradsko vijeće.

"Kako statut dopušta da gradsko vijeće ne prihvati prijedlog za raspisivanje referenduma, zatražit ćemo da se na temelju ocjene ustavnosti statut uskladi s člankom 24. zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. U njemu se navodi kako predstavničko tijelo referendum raspisuje, među ostalim, i na prijedlog 20 posto birača upisanih u birački popis općine ili grada", rekao je potpredsjednik gradskog HSP-a Petar Macut. Dodao je da će stoga prikupljene potpise predati gradskim vlastima tek nakon tog zahtjeva.

Po riječima predsjednika Županijskog vijeća HSP-a Mladena Leovca, na taj način HSP želi onemogućiti da gradske vlasti, ako im HSP sada preda peticiju, "ignoriraju" potpise 7000 građana, s obzirom na mogućnost koju im za to pruža statut.

"Zašto je u statutu uopće predviđena mogućnost raspisivanja referenduma na osnovi prikupljanja potpisa građana ako o svemu odlujuče gradsko vijeće?", zapitao je.

"Nas zanima tko danas ima većinu u gradskom vijeću? Koje su stranke zajedno sa SDSS-om na vlasti? Ako gradonačelnik Željko Sabo nije u koaliciji sa SDSS-om, a SDSS više nije u koaliciji s HDZ-om, tko je na vlasti? Čini mi se 899 SDSS-ovaca", ustvrdio je Leovac, pozvavši se na činjenicu da je 899 glasova na dopunskim lokalnim izborima za dogradonačelnika iz srpske nacionalne manjine u Vukovaru dobio tadašnji kandidat SDSS-a a današnji vukovarski dogradonačelnik Dejan Drakulić.

Vukovarski HSP je prikupio potpise građana za peticiju za raspisivanje referenduma radi brisanja iz statuta stavka 3. članka 61. koji daje pravo uporabe ćirilice srpskoj nacionalnoj manjini u javnoj i službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 16:34:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh