« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PROMJENE USTAVA

HSP protiv dvostrukog prava glasa nacionalnim manjinama

Ne možemo u Hrvatskoj dopustiti privilegirani položaj ni za koga, pa ni za one koji su vodili rat protiv Hrvatske, oštro je izjavio Daniel Srb

(Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Anto Đapić

,

HSP

,

Vlada RH

,

nacionalne manjine

,

Ustav RH

,

Daniel Srb

,

ustavne promjene

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb na današnjoj je konvenciji te stranke rekao kako je HSP-u neprihvatljivo da se promjenama Ustava RH pripadnicima nacionalnih manjina da dvostruko pravo glasa.

Naglasivši kako HSP nema ništa protiv osiguranja najviše razine posebnih prava koje uobičajeno imaju nacionalne manjine, predsjednik HSP-a je procijenio da se davanjem dvostrukog prava glasa "žele poslužiti neki koji žele stvoriti većinu u Hrvatskom saboru i formirati vladu preko nacionalnih manjina".

"Nećemo dopustiti da se to pravo udvostručuje za pripadnike nacionalnih manjina, dok se istodobno pripadnicima Hrvata izvan domovine to uskraćuje", istaknuo je predsjednik HSP-a, dobivši pljesak 428 izaslanika stranke iz zemlje i inozemstva.

Neprihvatljivim smatra da u Hrvatskoj pripadnici nacionalnih manjina koriste svoj položaj u Hrvatskom saboru kako bi ucjenjivali Vladu i koalicijske partnere te tako stjecali prednost pred drugim narodima u Hrvatskoj. "Ne možemo u Hrvatskoj dopustiti privilegirani položaj ni za koga, pa ni za one koji su vodili rat protiv Hrvatske", kazao je Srb.

Srb je od Vlade zatražio da odbije zahtjeve za posebnim pravima nekih nacionalnih manjina. "Ne možemo dopustiti da se novci iz državnog proračuna dijele prema etničkoj pripadnosti. To je politički neprihvatljivo i civilizacijski nedopustivo", istaknuo je te ustvrdio kako je to rezultat koalicije HDZ-a i SDSS-a.

Osvrćući se na pitanje referenduma o ulasku Hrvatske u EU smatra da se nitko u Hrvatskoj ne treba plašiti odluke hrvatskog naroda na referendumu, jer treba imati povjerenja u hrvatski narod, i prosudbu ljudi o tome što, kada i kako treba učiniti.

Izrazio je i nezadovoljstvo načinom rješavanja graničnog spora sa Slovenijom te ocijenio da hrvatska Vlada zanemaruje temeljne nacionalne interese. Kazao je i kako je Vlada dopustila da se državom upravlja putem medijskih hajki i prosvjedima, a ne sukladno nacionalnim interesima i programima.

Govoreći o stanju u gospodarstvu, Srb je ocijenio da je dio problema uvezen izvana, ali da je Hrvatska već dugo godina gospodarski bolesno društvo. Upozorio je na teško stanje na selu, gdje je nezaposlenos višestruko veća nego u gradovima.

Osvrćući se na položaj Hrvata u BiH počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je da se iseljavanjem Hrvata iz BiH slabi i Republika Hrvatska. Smatra da u politici prema susjednim zemljama Hrvatska mora voditi politiku reciprociteta, te koliko Hrvati imaju posebnih prava u Srbiji toliko bi trebali imati i Srbi u Hrvatskoj.

Na programskoj Konvenciji HSP-a izaslanicima su predstavljeni programi stranke vezani uz gospodarstvo, vanjsku politiku i europske integracije, zdravstvo, socijalnu politiku, turizam i dr. Prije Konvencije dužnosnici HSP-a su, u spomen obljetnice smrti Oca Domovine i utemeljitelja stranke Ante Starčevića, položili vijenac na njegovu grobu u Šestinama. (hina/metro-portal)

27.02.2010. 17:35:36
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Marijan
    26.03.2010. 15:47
    Dvostruko pravo glasa za nacionalne manjine nikako. To je podvala svih onih koji nisu za HRVATSKU HRVATA već svaćiju prćiju. Pogotovo neke manjine koje se busaju u prsa svojim nacionalizmom šovinizmom i separatizmom a manjinska im je pripadnost profesija. Glas svim hrvatima ma gdje bili u v i j e k.
    Meni i mojoj obitelji baš nije bajno u ali Hrvatsku nedamo.
    Dragovoljac.
    BOG I HRVATI!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh