« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
HANNES SWOBODA

RH se treba dati prigoda da pokaže reformski kapacitet u pravosuđu

Plenković je rekao kako očekuje da Hrvatska do ljetne stanke otvori tri još neotvorena poglavlja i da zatvori barem četiri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

Hannes Swoboda

,

Hrvatska

,

poglavlje Pravosuđe

Zemlje članice Europske unije trebale bi donijeti političku odluku o otvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, ne obazirući se na moguće sitne nedostatke do pune suradnje s Haškim sudom kako bi se Hrvatskoj dala prigoda da pokaže svoj reformski kapacitet u pravosuđu, izjavio je u srijedu parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda.

"Zemlje članice trebale bi donijeti političku odluku ne obazirući se na moguće sitne elemente koje Hrvatska još treba napraviti do pune suradnje s Haškim sudom. Važno je uputiti jasan signal kako bi se to poglavlje napokon otvorilo i Hrvatskoj dala prigoda da pokaže puni reformski kapacitet u pravosuđu", izjavio je Swoboda nakon sastanka s hrvatskim državnim tajnikom za europske integracije Andrejom Plenkovićem.

Glede hrvatske brodogradnje, odnosno državnih potpora brodogradilištima, Swoboda poziva Uniju da bude realistična, te da Hrvatskoj da više vremena s obzirom na gospodarsku situaciju. "Što se brodogradnje tiče, mislim da treba biti realističan, EU treba dati Hrvatskoj dovoljno vremena. Hrvatska sa svoje strane mora provesti restrukturiranje, ali s obzirom na tešku gospodarsku situaciju treba joj dati više vremena kako ne bi izgubila industrijske kapacitete s obučenim radnicima jer, vidimo u slučaju Grčke, da turizam, iako važan, nije dovoljan da bi sam bio osnova za ekonomski razvoj", rekao je Swoboda. Parlamentarni izvjestitelj je istaknuo da je primanje Hrvatske u EU "najbolji način borbe protiv umora od proširenja".

Plenković je rekao kako očekuje da Hrvatska do ljetne stanke otvori tri još neotvorena poglavlja i da zatvori barem četiri. "Nadam se da smo sada na kraju španjolskog predsjedništva u situaciji da otvorimo tri preostala poglavlja i zatvorimo još četiri kako bi se krajem ove godine pregovori priveli kraju i onda početkom sljedeće godine za vrijeme mađarskog predsjedništva potpisao pristupni ugovor", rekao je Plenković.

Plenković u srijedu završava svoj trodnevni posjet Bruxellesu, prvi otkako je prije nešto više od dva mjeseca imenovan državnim tajnikom za europske integracije. Glavna poruka koju je čuo od svih svojih sugovornika jest da Hrvatska treba završiti pregovore što prije jer "vrijeme za proširenje zbog sadašnje krize doslovce curi".

Istaknuo je kako očekuje da će glavni haški tužitelj Serge Brammertz svojim istupom pred ministrima vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Luxembourgu ostaviti dovoljno prostora kako bi Vijeće EU-a moglo donijeti pozitivnu odluku o otvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 16:44:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh