« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MVPEI:

Hrvatsko veleposlanstvo u Čileu je u kontaktu s kriznim stožerom

Još uvijek nema podataka je li u razornom potresu u subotu stradao i netko od hrvatskih državljana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

MVPEI

,

potres Čile

,

Hrvati Čile

,

poginuli Čile

Hrvatsko veleposlanstvo u Čileu je u stalnom kontaktu s kriznim stožerom čileanskog ministarstva unutarnjih poslova, a za sada nema podataka o tome je li u strašnom potresu život izgubio i netko od hrvatskih državljana, saznaje Hina u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Hrvatsko veleposlanstvo stalno održava kontakte s kriznim stožerom uspostavljenim u čileanskom ministarstvu vanjskih poslova, a s obzirom da identifikacije žrtava potresa još uvijek traju, još nema podataka o stradalim strancima, pa tako ni o hrvatskim državljanima, kažu iz MVPEI-a.

Pojedini hrvatski državljani kontaktirali su tijekom vikenda MVPEI pa su dobili informacije o stanju svojih obitelji u Čileu. Komunikacija s Čileom i dalje je otežana, jer su telefonske linije uglavnom u prekidu.

MVPEI ima saznanja da je u potresu ozlijeđeno nekoliko čileanskih državljana hrvatskog podrijetla, ali za sada nema informacija o poginulima.

U potresu jakosti 8,8 stupnjeva po Richteru poginulo je, prema dostupnim i nepotpunim podacima, više od 700 osoba, ali prema procjenama čileanskih službi spašavanja taj će broj vjerojatno rasti.

Čileanska predsjednica Michelle Bachelet proglasila je u nedjelju "izvanredno stanje" u dvjema najteže pogođenim regijama i najavila je raspodjelu humanitarne pomoći stradalima.

Šteta koju je u Čileu uzrokovao katastrofalan potres u subotu mogla bi dosegnuti između 15 i 30 milijarda dolara, procjena je američke tvrtke EQECAT specijalizirane za izradu modela financijskog rizika.

Američki Institut za geofiziku u ponedjeljak je objavio da je registrirao potres jakosti 6,2 stupnja po Richteru koji je u nedjelju kasno navečer po lokalnom vremenu pogodio središnji dio Čilea. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 12:53:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh