« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
ČOBANKOVIĆ

Hrvatsko povrće je sigurno, nema opasnosti od zaraze E. coli

Povrće iz uvoza je prošlo sve kontrole, a domaće povrće nije opasno, nema straha od zaraze EHCH-om

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

povrće

,

Enterohemoragijska E. coli

,

EHEC

,

španjolsko povrće

,

zaraza E.coli

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković poručio je da hrvatski potrošači mogu konzumirati domaće povrće bez bojazni od bilo kakvih štetnih posljedice, prenosi Hina. Nema bojazni za bilo kakav oblik konzumiranja rajčica, krastavaca i salate hrvatskih proizvođača, istaknuo je Čobanković nakon sastanka s predstavnicima proizvođača i otkupljivača povrća.

Taj je sastanak sazvan radi razmatranja novonastalih okolnosti kontaminacije povrća bakterijom Echerichia coli u zemljama Europske unije koja je imala tržišne posljedice pa tako i na našem tržištu u vidu smanjenja potrošnje povrća.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec kazao je kako se bilježi pad prodaje krastavaca za 100 posto, a pad prodaje osjeća se i kod rajčice i salate, ali ne toliko.

Hrvatski proizvođači poštuju sve one mjere koje su potrebite, koriste dozvoljena zaštitna sredstva i sve što je vezano za proizvodnju pod stručnim je nadzorom, kazao je ministar Čobanković ističući da je to garancija da hrvatski potrošači mogu konzumirati domaće povrće bez bojazni za bilo kakve štetne posljedice.

To će, najavio je, sutra i zorno pokazati prilikom obilaska nekoliko proizvođača (u Svetoj Nedjelji, Varažinu, Virovitici, Ivankovu) konzumiranjem njihovog povrća.

Naglasio je kako ministarstva poljoprivrede i zdravstva prate situaciju svega što se dešava u zadnje vrijeme (u Njemačkoj i drugim zemljama) te su pojačani nadzor i kontrola pri uvozu i to će ostati do daljnjega. Na pitanje o uvozu naveo je kako je u prvih pet mjeseci uvezeno 500 tona krastavaca, koji su prošli kontrolu.

Čobanković je istaknuo kako je Hrvatska u zadnjih par godina značajno povećala proizvodnju povrća, ima značajnu proizvodnju rajčice, krastavaca i salate te u dobroj mjeri može zadovoljiti potrebe potrošača. Kazao je kako su svjesni teške situacije u kojoj su se našli proizvođači povrća, posebice vezano uz otežan plasman na tržištu.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec pozvao je potrošače da kupuju domaće povrće ističući kako nema razloga od bojazni da je zaraženo ili da nije kvalitetno.

Stanko Čosić iz tvrtke Agrofructusa navodi kako bilježe pad opće potražnje za povrćem na razini od 30 posto, a kod rajčice, salate i krastavaca iznad 50 posto. Iznio je podatak da se u Hrvatskoj proizvede ukupno oko 28 tisuća tona salatnog krastavaca.

02.06.2011. 20:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh