« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
UHU UGODNO

Hrvatsko gudalo osvaja svijet

Renata Gonski d.o.o. proizvodi jedinstveni kulturni hrvatski proizvod, ekskluzivna i luksuzna gudala za najveće svjetske majstore

(Siniša Kosić)
Više o

Renata Novoselec

,

Mimi Gonski

,

Renata Gonski d.o.o.

,

gudala

Njeno je ime Renata, a njegovo prezime Gonski. Njeno je prezime Novoselec, njemu je ime Mimi, a u svom prezimenu ima i Marjanović. Ona je iz Samobora, magistrica je violine. On je iz Zagreba, svira u Zagrebačkoj filharmoniji, voditelj je kontrabasa. Spojila ih je glazba, potom su postali životni, pa i poslovni partneri. Njeno ime i njegovo prezime daju tvrtku Renata Gonski d.o.o., a ona pak proizvodi ekskluzivna i luksuzna gudala za violinu, violu, violončelo i kontrabas, gudala kojima sviraju najveći koncertni majstori, čija je cijena i na desetke tisuća eura.

- U budućnosti želimo raditi gudala prekrivena dijamantima, s cijenom i do pola milijuna eura. Za njih je u inozemstvu lakše naći kupca nego za školska gudala - govori Renata.

- Ideja je naša, dakle hrvatska. Preokrenuli smo postupak, nismo najprije pravili, pa pitali, nego smo pitali pa pravili. Zamolili smo više svjetskih umjetnika da nam kažu kako bi izgledalo savršeno gudalo. I napravili smo skicu gudala s potpisom "Renata Gonski". Izrađuje se ručno u Italiji, jer u Hrvatskoj nismo mogli naći proizvođača vrhunske kvalitete - priča Mimi Marjanović-Gonski.

- Ponosni smo na svoju ideju. Gudalo koje smo proizveli u suradnji s poznatim solistom na kontrabasu Garyjem Karom strukovni časopis The Strad proglasio je u veljači proizvodom mjeseca. Za njega imamo listu čekanja. Našim se gudalom sviralo i na Stradivarijevoj violini, bilo je izloženo i u Pragu na Izložbi europskih majstora graditelja, dijeli se kao nagrada na raznim festivalima.

Mongolski konjanici otkrili konjski repKažu da povijest gudala seže u razdoblje otprije 1000 godina. Više je teorija o prvoj pojavi gudala, a sve su povezane s upotrebom luka i strijele. I tako kažu - mongolski su konjanici na svoj luk napinjali konjski rep, pa otud i upotreba konjskog repa na gudalu. Pročišćava se kuhanjem i prirodno suši, a zatim se biraju samo savršene niti konjskog repa. Školaska gudala najviše se proizvode u Kini. A gdje bi?Zlatno gudalo sa slonovačom s potpisom proslavljenog svjetskog violinista i dirigenta Shloma Mintza na glazbenom festivalu u Sionu dodijeljeno je kao prva nagrada. Nagrada "Renata Gonski" postat će stalna - govori Renata.

Dosad je prodano više od 200 gudala u SAD, Rusiju, Izrael, Japan, Veliku Britaniju, Kanadu, Sloveniju, Italiju... Odnedavno se uz njih prodaje i univerzalna karbonska kutija za gudala, a sve je počelo gradnjom drvenih kuća iz snova, koje se prodaju po Hrvatskoj, Španjolskoj i Norveškoj... "Renata Gonski" postaje svjetski brend!

Gudala za gudačke instrumente iz produkcije tvrtke Renata Gonski d.o.o. prave se iz prvoklasnog i posebno selekcioniranog drva pernambuca, zmijskog i ružinog drva, u kombinaciji s dijelovima od ebanovine, slonovače, mamutove kosti, kornjačevine i bizonovog roga. Sastavni dijelovi su i plemeniti metali: srebro, zlato, platina, kombinacija s dijamantima ugrađenima u štap i žabicu gudala...

Renata i Mimi govore da je riječ o elitnom, umjetničkom, visokoprofesionalnom i funkcionalnom te tržišnom, povijesnom i gudalu nacionalne vrijednosti. Proizvod je kategoriziran kao izvanvremenska vrijednost, cijena će mu rasti, postat će antikvitet. Gudalo se, dakle, isplati se kupiti ga, ne samo da čuva, nego i povećava uloženi novac. U donjem dijelu gudala ugravirano je "Croatia", jer ideja je hrvatska.

Piše: Zagreb.hr
24.10.2009. 09:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh