« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
BAR NEŠTO ...

Hrvatsko gospodarstvo napredovalo na listi konkurentnosti

Švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto

Lagano se kreće, ali do kada?
Lagano se kreće, ali do kada? (WEF)
Više o

gospodarstvo

,

konkurentnost

,

WEF

Hrvatsko gospodarstvo napredovalo je tri mjesta na listi konkurentnosti koju svake godine objavljuje Svjetski gospodarsko forum WEF.

WEF u novom izvješću upozorava da rast trgovinskih prepreka, zbog čega se smanjuje trgovinska otvorenost, predstavlja rizik za rast gospodarstava i inovativnost.

"Smanjenje otvorenosti u globalnom gospodarstvu šteti konkurentnosti i otežava vodećima da zadrže održiv, uključiv rast", poručio je u izvješću Klaus Schwab, izvršni predsjednik WEF-a.

U izvješću se, također, upozorava da su se kvantitativno popuštanje i ostale mjere monetarne politike pokazale nedostatne za poticanje dugoročnog rasta u razvijenim gospodarstvima.

U zemljama s niskim rangom konkurentnosti monetarne intervencije nisu uspjele postići tako efikasne rezultate kao one poduzete u zemljama veće konkurentnosti. To sugerira da će one morati poboljšati konkurentnost kako bi održale rast gospodarstva, poručio je WEF.

Kako bi države uvidjele svoje mjesto na listi globalne konkurentnosti, ta institucija jednom godišnje objavljuje izvješće o konkurentnosti, koje sadrži listu 138 zemalja svijeta temeljenu na procjeni o desetak faktora konkurentnosti, uključujući institucije, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veličinu tržišta i makroekonomsko okruženje.

28.09.2016. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh