« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ZA PROJEKTE

Hrvatski znanstvenici od EU dobili 2,6 milijuna eura

Pet znanstveno-razvojnih projekata financirat će Europska unija bespovratnim novčanim sredstvima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

nepovratna sredstva EU

,

hrvatski znanstvenici

,

investicije hrvatska

Hrvatskim je znanstvenicima odobreno 2,6 milijuna eura za provedbu pet znanstveno-razvojnih projekata u sklopu prvog roka dodjele bespovratne pomoći iz "Fonda za ulaganje u znanost i inovacije" koji se financira iz sredstava EU, izvijestilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Za projekt "Višnja Maraska kao sastojak funkcionalne hrane", koji se provodi pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (centar Zadar), odobreno je 484.230,96 eura, projekt INTREPID-Karlovac, koji se provodi pri karlovačkom Veleučilištu, 996.113,35 eura, projekt "Kartiranje tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu" 240.964 eura, projekt "Razvoj inovacijskog sustava", koji se provodi u suradnji Instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci, 411.912,50 eura te za projekt "Izgradnja istraživačke infrastrukture za translacijsku medicinu i primijenjenu genomiku", koji se izvodi pri Institutu Ruđera Boškovića u Zagrebu, odobreno je 491.485,24 eura.

Svrha je projekata povezivanje znanstvene zajednice s industrijom - korištenje rezultata znanstvenih istraživanja za potrebe industrijskog sektora. Program bespovratne pomoći provodi se u sklopu pretpristupnog programa EU IPA IIIC (Regionalni razvoj - Regionalna konkurentnost).

Ugovore o dodjeli bespovratnog novca s čelnicima akademskih i istraživačkih ustanova iz Hrvatske na kojima će se projekti provoditi potpisali su predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Republike Hrvatske i predstavnici Delegacije Europske komisije.

U tijeku je ocjena novih prijedloga projekata, u sklopu drugog roka, nakon čega se u ožujku iduće godine očekuje potpisivanje ugovora, rečeno je u Ministarstvu.

"Fond za ulaganje u znanost i inovacije" pokriva aktivnosti na području inovacija i transfera tehnologija, a na javni poziv mogu se prijaviti isključivo visokoškolske ustanove i javne istraživačke organizacije. Program je vrijedan pet milijuna eura, a provodi ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u sklopu dvaju ugovora koje financira EU - sheme dodjele bespovratnog novca i tehničke pomoći za SIIF.(hina/metro-portal)

27.10.2010. 14:38:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh