« Film
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
DOĐITE

Hrvatski svemirski program i Rendez vous-au cinéma u MM centru

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja

Sjajni francuski filmovi u MM centru
Sjajni francuski filmovi u MM centru (Kultura promjene)
Više o

Kultura promjene

MM centar se 19. i 21. listopada u 20 sati pridružuje obilježavanju mjeseca francuskih filmova u Kino mreži.

U srijedu, 19. listopada prikazujemo Fatimu (r. Philippe Faucon), filmsku adaptaciju priče o samohranoj majci koja svojim kćerima želi osigurati bolju budućnost. Dirljiv je to portret o borbi sjeverno afričkih imigranata za mjestom u francuskom društvu. 

Film je prikazan na Director's Fortnight sekciji u Cannesu 2015., osvojio Prix Louis-Delluc za najbolji film 2015., nominiran četiri puta na 41. César Awardsu, a nagrađen za Najbolji film, Najbolju žensku ulogu i Najbolju adaptaciju

U petak, 21. listopada prikazujemo klasik francuske kinematografije Praznik (Jour de Fête) iz 1949., prvi dugometražni film Jacquesa Tatija, u kojem sam redatelj nastupa u ulozi sitničavog poštara koji biva izbačen iz rutine dolaskom putujućeg sajma u njegovo selo. Čak i u ovom ranom radu, Tati se briljantno poigrava aparatima (nijemim vizualnim gegovima kao i minimalnim, ali spretno razvijenim zvučnim efektima) i istražuje teme (apsurdnost našeg sve čvršćeg pouzdavanja u tehnologiju) koje će definirati njegovu kinematografiju. Program Rendez vous-au cinéma održava se kroz cijeli listopad u 24 nezavisna kina diljem Hrvatske.

U četvrtak, 20. listopada u 19:30 u sklopu redovnog programa i projekta Kratke slike prikazujemo Hrvatski svemirski program, 7 hrvatskih kratkometražnih filmova koji svoju inspiraciju pronalaze u znanstvenoj fantastici. Znanstveno fantastični žanr, žanr bez jasnih definicija, u neprekidnoj potrazi za vlastitim teorijskim identitetom, pojavio se 1950-ih uz pomoć drugoga žanra, filma strave. Možemo ga uglavnom pronaći u komercijalni kinematografijama, a nas je zanimalo što se dogodilo kada smo njegove tragove pronašli u hrvatskim eksperimentalnim filmovima. Prikazujemo : Amnezijak na plaži, (r. Dalibor Barić), Planemo (r. Veljko Popović), Levijatan (r. Simon Bogojević Narath), Marinebad first aid kit (r. Dalibor Barić), Acceleration (r. Andrej Rehak), A.D.A.M. (r. Vladislav Knežević), K 3 čisto nebo bez oblaka (r. Mihovil Pansini). Nakon filmova slijedi razgovor s filmskim kritičarem Silvestrom Miletom o spoju žanrovskih odrednica i energija eksperimentalnog filma. Razgovor moderira Vedran Šuvar.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od 2015. svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 40 godina prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni film. 

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/

17.10.2016. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh