« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
IZLOŽBA ARHITEKTURE

Hrvatski ploveći paviljon na putu prema 12. venecijanskom bijenalu

Brodogradilište Kraljevica izradilo je za hrvatski nastup na venecijanskom bijenalu ploveći paviljon

Venecija
Venecija (Zeljko Sop/CROPIX/Getty Images)
Više o

Venecija

,

arhitektura

,

bijenale

,

Venecijanski bijenale

,

sissy spacek

Ploveći paviljon izgrađen u brodogradilištu u Kraljevici, rad petnaestero uglednih hrvatskih arhitekata, predstavljat će Hrvatsku na međunarodnoj izložbi arhitekture, 12. venecijanskom bijenalu, koji se otvara u subotu.

Hrvatska nema vlastiti paviljon u Veneciji, pa je arhitekt Leo Modrčin, hrvatski izbornik na 12. venecijanskom bijenalu, predložio da ove godine na teglenici bude dopremljen ploveći paviljon, koji je realiziran u kraljevičkom brodogradilištu. Paviljon bi trebao doploviti u subotu ujutro i bit će vezan uz venecijansku rivu do nedjelje navečer.

Realizacija tog neobičnog projekta bit će predstavljena na službenom otvorenju hrvatske izložbe u Arsenalu. Ploveći paviljon, djel o petnaestero istaknutih hrvatskih arhitekata, plovi od riječke luke prema Veneciji, a očekuje se da će stići u subotu ujutro.

Paviljon će biti usidren na rivi Dei Sette Martiri i ostat će tamo sve do nedjelje navečer, kada bi se trebao vratiti u Rijeku. Organizatori naime nisu uspjeli osigurati sredstva za dulji boravak plovećeg paviljona, koji iz tehničkih razloga nije mogao biti usidren na prostoru gdje se održava bijenale.

Ponuda hrvatskog paviljona

Publika će moći razgledati hrvatsku izložbu u Arsenalu, koju će činiti postav od praznih kartonskih kutija, što je simulacija praznog tereta teglenice, a na njima će biti otisnuta dokumentacija procesa projektiranja i izgradnje paviljona u brodogradilištu Kraljevica te prikaz o putovanju preko Jadrana.

Zvučna kulisa dočarat će nastanak paviljona u okružju brodogradilišta. Sve će to biti upotpunjeno i publikacijom koja će biti promovirana također u subotu u Veneciji.

Središnju izložbu ovogodišnjeg bijenala arhitekture pod naslovom "Ljudi se susreću u arhitekturi" osmislila je ovogodišnja umjetnička ravnateljica bijenala japanska arhitektica Kazuyo Sejima, a odvija se tradicionalno u izložbenoj palači u Giardinima i u Arsenalu.

Na izložbi se predstavlja četrdeset i osam sudionika, među kojima su arhitektonski uredi, arhitekti, inženjeri i umjetnici iz cijeloga svijeta. Tu izložbu prate još 53 nacionalne izložbe, što su postavljene u povijesnim paviljonima u Giardinima, zatim u Arsenalu, te na brojnim drugim mjestima širom Venecije. Bijenale će za javnost biti otvoren u nedjelju.(hina/metro-portal)

27.08.2010. 20:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh