« Film
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ODLUČENO

Hrvatski kandidat za nagradu Oscar je film Crnci

Odluku je tajnim je glasovanjem na jučerašnjem sastanku donijelo 17-estero članova Komisije HDFD-a,

Crnci
Crnci (Screenshot)
Više o

film Crnci

,

Oscar

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) izabralo je film "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar, u kategoriji "najbolji strani film", izvijestilo je danas to društvo.

Tu odluku tajnim je glasovanjem na jučerašnjem sastanku donijelo 17-estero članova Komisije HDFD-a, priopćio je predsjednik Komisije Zvonimir Rumboldt. Film "Crnci", nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće "Kinorama", ratna je drama iz 2009. godine.

Priča je to o akciji izvlačenja tijela poginulih branitelja koju priprema zapovjednik voda Ivo (Ivo Gregurević) i koji unatoč primirju želi minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju.

Preživjeli članovi voda Darko (Rakan Rushaidat), Barišić (Krešimir Mikić), Franjo (Franjo Dijak) i Šaran (Nikša Butijer), mučeni svaki osobnim osjećajima krivice i dilemama, kreću u akciju i u šumi nalaze neprijatelja tamo gde su ga najmanje očekivali - u sebi samima.

Dosad je film sudjelovao na brojnim svjetskim filmskim festivalima, a na prošlogodišnjem Pula film festivalu osvojio je Zlatne arene za režiju, za najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) i za ton (Dubravka Premar).(hina/metro-portal)

14.09.2010. 12:13:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh