« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PODIJELIMO SNOVE

Hrvatski jedriličar krenuo na put oko svijeta dug 50.000 milja

Splitski nautičar i jedrilčar Leo Lemešić danas je ispred Lučke kapetanije u jedrilici dužine 18 metara, a težine 30 tona otplovio na put oko svijeta koji će trajati četiri i pol godine

Leo Lemešić
Leo Lemešić (CROPIX)
Više o

put oko svijeta

,

ekspedicija

,

finale liga prvaka

,

diskriminacija po spolu

Ovoj ekspediciji pod Lemešićevim vodstvom pridružio se i hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić, koji će se za četiripolgodišnjeg trajanja ovog puta oko svijeta povremeno uključivati u posadu i snimati materijal za serijal o svjetskim morima Dokumentarnog programa Hrvatske televizije, a povremeno će se s putovanja javaljti i u informativne ptograme ove televizijske kuće.

Na polasku iz Splita posada jedrilice koja je krenula na put oko svijeta broji 10 članova od kojih su četiri žene. Lemešić je kazao da će se posade povremeno izmjenjivati, ali da će on biti na jedrilici za cjelokupnog putovanja oko svijeta kojeg je nazvao "Podijelimo snove". "Ovim putovanjem oko svijeta ostavruju mi se dječački snovi koje želim podijeliti sa svima upoznajući drukčije civilizacije i prakticirajući pomorske vještine", kazao je Lemešić.

Na upite novinara je li ga strah ovog putovanja oko svijeta, Lemešić je kazao kako je jedini strah onaj od pirata u Adenskom zaljevu. "Moramo izbjeći pirate", dodao je. Lemšić je kazao kako će se za vrijeme ovog puta oko svijeta ekspedicija nekoliko puta odmarati, te da će on u Split na odmor doći u lipnju 2011. godine.

Stipe Božić je rekao kako je ovo Lemešićevo putovanja oko svijeta "fantastična priča", te da takvu plovidbu do sada "nitko s hrvatske obale nije ostvario". "Najprije ću s posadom biti do Italije, nakon toga se planiram uključiti na plovidbu od Kanara do Kariba, a kasnije i u plovidbu Pacifikom. Brod je izvrsno opremljen, ima izvrsnu opremu, elektroniku i sve što treba, a ja sam nabavio kamere i opremu za satelitsko slanje snimljenih materijala u čemu već imam iskustva", rekao je Božić. (hina/metro-portal)


07.10.2010. 21:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh