« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
STRAŠNO!

Hrvatski inozemni dug gotovo 50 milijardi eura

U travnju je nastavljen rast bruto inozemnog duga koji je krajem mjeseca dosegao iznos od 49,8 milijardi eura. To je četiri milijarde eura ili 8,7 % više nego u travnju prošle godine

Prestrašan vanjski dug Hrvatske
Prestrašan vanjski dug Hrvatske (Shutterstock)
Više o

inozemni dug

,

Hrvatska

Time se u posljednja tri mjeseca bilježi znatnije ubrzanje rasta duga na godišnjoj razini što je dijelom i rezultat izdavanja inozemne obveznice u iznosu od 1,5 milijardi eura u ožujku ove godine.

I nadalje rast inozemnog duga predvodi opća država (na godišnjoj je razini rast prisutan u uzastopna 73 mjeseca) koja inozemnim zaduživanjem dijelom financira visok proračunski manjak. S druge strane, rast duga ograničava razduživanje drugih monetarnih financijskih institucija pri čemu se kontinuitet pada njihova duga na godišnjoj razini protegao na posljednje tri godine.

Pri niskoj razini kreditne aktivnosti na domaćem tržištu razduživanje bankarskog sektora ne jenjava pa se u posljednjih jedanaest mjeseci bilježe dvoznamenkaste stope pada razine bruto inozemnog duga na godišnjoj razini, a u posljednja tri mjeseca pad se stabilizirao pri stopi od oko 12 % godišnje, navodi se u analizi HGK.

08.08.2015. 14:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh