« Biznis
objavljeno prije 7 dana i 4 sata
COOL

Hrvatski inovatori dobili priliku za rješavanje europskih zdravstvenih izazova

Europski institut za inovacije i tehnologiju otvorio je natječaj programa InnoStars Connect koji timovima omogućuje financijsku podršku i pristup tržištu za razvoj inovativnih rješenja u područjima rane dijagnostike, skrbi za oboljele, primjene lij

Inovatori na djelu...
Inovatori na djelu... (Arhiva)
Više o

zdravstveni problemi

,

inovatori

Mreža EIT Health, koja djeluje u sklopu tijela Europske unije pod nazivom Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), pokrenula je novi program InnoStars Connect. Napravila je to u suradnji s istaknutim europskim farmaceutskim tvrtkama Chiesi Group i SYNLAB Italija. Inicijativa ima karakter otvorenih inovacija i cilj joj je okupiti novoosnovane (startup) tvrtke, mala i srednja poduzeća, istraživače, sveučilišta i bolnice u Hrvatskoj i drugim srednje razvijenim zemljama, zemljama u usponu i najudaljenijim regijama Europe kako bi zajedno radili na razvoju i implementaciji inovacija.

Zahvaljujući ovoj inicijativi deset odabranih organizacija dobit će pristup najvećoj mreži inovacija u zdravstvu, financijskim sredstvima od 10 tisuća eura i stručnom savjetovanju predvodnika farmaceutske industrije kako bi testirali inovativna rješenja za goruće izazove u području zdravstva. U velikoj završnici natjecanja EIT Health InnoStars najbolja tri tima natjecat će se za novčanu nagradu. Rok za prijavu je 30. lipnja.

Program InnoStars Connect utjelovljuje izreku kako nitko ne može inovirati sam. Ovim uzbudljivim novim programom otvaramo vrata inovatorima u Hrvatskoj i omogućujemo im pristup resursima, znanju i, što je najvažnije, vezama koje postoje unutar naše mreže, a s ciljem razvoja perspektivnih rješenja za goruće izazove u području zdravstva", istaknula je Sarah Haddadin, direktorica organizacije EIT Health InnoStars zadužena za inovacije i voditeljica programa. „Budući da se oslanja na kolektivnu stručnost vrhunskih profesionalaca i institucija, InnoStars Connect više je od programa - riječ je o transformativnoj platformi koja je osmišljena da bi podignula inovacije u zdravstvu na novu razinu i promicala ekosustav suradnje s trajnim učinkom."

Prvi izazov: Inovativni pristupi terapiji i digitalna zdravstvena rješenja

Prvi izazov za inovatore postavila je globalna biofarmaceutska grupacija Chiesi Group. U suradnji s organizacijom EIT Health InnoStars tvrtka radi na iznalaženju inovativnih rješenja u područjima zdravlja dišnog sustava (AIR), liječenja oboljelih od rijetkih i krajnje rijetkih bolesti, te proizvoda i usluga koji doprinose ne samo posebnoj njezi koju pružaju medicinski stručnjaci, već i samopomoći oboljelih, a detalji su dostupni na web stranicama natječaja.

Tražimo talentirane inovatore među startup tvrtkama, malim i srednjim poduzećima, bolnicama, sveučilištima i istraživačkim institucijama kako bismo surađivali na prilikama za otvorene inovacije. Naš cilj je pomicati granice, istražiti nove pristupe i razviti bolje modele. Spajanjem InnoStars Connecta s našom ekspertizom, predviđamo inovativna rješenja koja će zadovoljiti rastuće potrebe pacijenata i zdravstvenih sustava. Zajedno se možemo suočiti s izazovima koji povezuju zdravlje ljudi i zdravlje planete, omogućujući zdraviju budućnost za sve", dodao je Fabrizio Conicella, Voditelj Centra za otvorene inovacije i kompetencije Chiesi grupe.

Drugi izazov: Napredni dijagnostički biomarkeri i tehnologije

Drugi izazov postavila je vodeća je europska tvrtka u području dijagnostike, SYNLAB Italija. Tvrtka se oslanja se na novi „integrirani" pristup medicinskim inovacijama, prevenciji i zdravstvenoj zaštiti u Italiji - pristup koji je u skladu sa standardima kvalitete izvrsnosti u Europi. Zajedno s organizacijom EIT Health InnoStars rade na razvoju naprednih dijagnostičkih biomarkera i tehnologija. Detalji postavljenog izazova također su dostupni na web stranicama natječaja.

Uvjereni smo kako postoji golemi potencijal za inovativne dijagnostičke biomarkere i tehnologije kojima bi se revolucioniralo pružanje zdravstvene skrbi. Jedva čekamo da kroz program InnoStars Connect izgradimo partnerstva s inovatorima iz cijele Europe i zajedno iznađemo kreativna rješenja kako bismo unaprijedili svoje usluge i poboljšali ishode liječenja. Pridruže li nam se, inovatori nam mogu pomoći da otkrijemo nove načine pružanja usluga najsuvremenije dijagnostike, što će utjecati na budućnost zdravstvene zaštite za milijune europskih građana", izjavio je Maurizio Ferrari, medicinski direktor SYNLAB Italije.

Tko se sve može prijaviti i na koji način?

Za sudjelovanje u programu InnoStars Connect prijaviti se mogu startup tvrtke, mali i srednji poduzetnici, bolnice, sveučilišta i istraživačke ustanove iz zemalja diljem Europe definiranih natječajem, s inovativnim rješenjima relevantnima za gore navedene izazove, detaljnije pojašnjenje na web stranicama natječaja. Kandidati koji ispunjavaju uvjete moraju imati rješenje na razini tehnološke spremnosti (TRL) između TRL 5 (tehnologija potvrđena u relevantnom okruženju) i TRL 7 (demonstracija prototipa sustava u operativnom okruženju), te biti spremni na suradnju unutar okvira otvorenih inovacija. Organizacije koje trenutno nisu partneri mreže EIT Health moraju postati partneri organizacije EIT Health InnoStars. Pridruživanjem programu InnoStars Connect dobit će pristup razgranatoj mreži i brojnim resursima koji će im omogućiti transformativne suradnje s vodećim inovatorima u sektoru zdravstva.

Organizacije zainteresirane za sudjelovanje u programu mogu doznati više o svemu, kao i podnijeti prijavu na stranici InnoStars Connect | EIT Health.

11.06.2024. 11:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh