« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DUHOVNA POTPORA

Hrvatski branitelji molili ispred Remetinca

Tristotinjak hrvatskih branitelja okupilo se večeras na molitvi ispred zagrebačkog zatvora u Remetincu kako bi svim braniteljima u hrvatskim i haškim zatvorima uputili duhovnu potporu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo / CROPIX )
Više o

zatvor

,

Remetinec

,

branitelji

,

molitva

Skup pred zatvorom, gdje su branitelji zapalili uskršnju svijeću i baklje, organizirali su Udruga specijalne policije iz domovinskog rata i Udruga veterana Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, a molitvu je predvodio fra Rozo Brkić.

Želimo se solidarizirati sa svojim pritvorenim prijateljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i njihovim obiteljima dati potporu, rekao je predsjednik Udruge ATJ Lučko Josip Klemm.

Među braniteljima bio je i bivši zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić koji je do nedavno kao osumnjičenik za zataškavanje ratnoga zločina u selu Gruborima nakon Oluje bio pritvoren, a sada se brani sa slobode.

Uoči molitve novinarima je izjavio kako bi bilo dobro kad bi se za branitelje mogao napraviti poseban odjel kao u haškom zatvoru gdje pritvorenici tijekom dana imaju slobodno kretanje.

"Branitelji su otišli u Domovinski rat da bi branili slobodu Hrvatske i, ako su se dogodila određena kršenja zakona, onda ovo društvo treba imati toliko respekta prema nama da uloži novac da takvu skupinu ljudi, koju se tereti da su obrani Domovine počinili kakav zločin, barem tretira drukčije u odnosu na obične pljačkaše, višestruke ubojice ili bijele ovratnike koji su se protuzakonito okoristili", rekao je Sačić.

Smatra da nitko od 60-ak pritvorenih branitelja nema plus na tekućem računu i nema novca za platiti odvjetnika. Sačić je izrazio zadovoljstvo što je fond za branitelje pritvorenim braniteljima nedavno dao financijsku pomoć za odvjetnike.

Osim drukčijega tretmana branitelja u odnosu na ostale pritvorenike, udruge predlažu da branitelji budu u sudskim vijećima, da se sudski procesi budu što kraći i da se braniteljima iz fondova osiguraju sredstva za obranu.

Klemm smatra da bi u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti trebalo oformiti odjel koji bi se bavio samo hrvatskim braniteljima protiv kojih se vode procesi povezani s Domovinskim ratom. (hina/metro-portal)

03.04.2010. 23:25:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh