« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
I ONDA?

Hrvatske banke još će teže odobravati kredite

Sudeći po stavovima hrvatskih bankara, teško je očekivati skori oporavak hrvatskog gospodarstva, pa će tako biti i škrtiji na kreditima

Ništa od kreditiranja
Ništa od kreditiranja (Shutterstock)
Više o

krediti

,

banke

,

stambeni krediti

,

povoljni krediti

,

uvjeti kreditiranja

Prema anketi o kreditnoj aktivnosti banaka, koju provodi Hrvatska narodna banka, većina anketiranih banaka očekuje daljnje pooštravanje standarda odobravanja svih oblika kreditiranja poduzeća, posebice za male i srednje tvrtke, kao i odobravanjastambenih kredita građanima, a manji dio banaka isto je najavio za potrošačke i ostale kredite. 

Istodobno, očekuje se daljnje smanjenje potražnje dugoročnih kredita, kao i smanjena potražnja za stambenim i ostalim potrošačkim kreditima. 

Dosadašnje smanjenje kreditne aktivnosti, uz značajan rast loših plasmana utječe na sve slabije poslovne rezultate banaka. 

Prema agregiranim podacima HNB-a u prvih šest mjeseci, dobit banka se gotovo prepolovila. Za razliku od lanjske polugodišnje zarade koja je iznosila 1,8 milijardi dobiti, u prvih šest mjeseci ove godine neto dobit 30 aktivnih banaka dosegla je svega milijardu kuna

07.08.2013. 14:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh