« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PRIORITETI

Potočnik: Hrvatska uskoro zatvara poglavlje Okoliš

POGLEDAJTE VIDEO - Povjerenik Europske komisije za okoliš nada se da će se poglavlje 27 zatvoriti u prvoj polovici belgijskog predsjedanja EU-om

Janez Potočnik poglavlje okoliš
Janez Potočnik poglavlje okoliš (Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

pregovori s EU

,

Janez Potočnik

,

poglavlje Okoliš

,

ozdravljenje

Zatvaranje poglavlja Okoliš očekuje se u prvoj polovici belgijskog predsjedanja EU-om, nakon što Hrvatska ispuni mjerila, a trenutačno su razgovori o prijelaznim razdobljima koje je Hrvatska zatražila u završnoj fazi, izjavio je u petak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za okoliš Janez Potočnik.

Potočnik, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, posjetio je u petak Delegaciju EU-a u RH, a potom je održao konferenciju za novinare.

"Hrvatska treba ispuniti mjerila u poglavlju Okoliš. Također se finaliziraju razgovori o prijelaznim razdobljima, posebice na području otpadnih voda, kvalitete zraka i industrijskih zagađenja. Nadamo se da će razgovori u Vijeću biti završeni na vrijeme da omoguće privremeno zatvaranje poglavlja u prvoj polovici belgijskog predsjedanja", rekao je Potočnik novinarima. Belgija preuzima rotirajuće predsjedništvo EU-a 1. srpnja.

Ovo je prvi posjet jednog europskog povjerenika za okoliš Hrvatskoj, a to je i logično jer je sada poglavlje 27 u završnoj fazi, rekao je Potočnik, nekadašnji glavni slovenski pregovarač za pristupanje Europskoj uniji, bivši ministar za europske poslove i bivši povjerenik za znanost i istraživanje.

"Drago mi je vidjeti da je hrvatska vlada postavila europsku integraciju kao glavni prioritet, nacionalni prioritet, i iako Hrvatska sada ulazi u završnu fazu priprema za članstvo, još uvijek postoje neki izazovi", rekao je. Po njegovim riječima, zaštita okoliša je jedan od ključnih sektora pregovora.

"Postoje dva područja - poljoprivreda i okoliš - u kojima će većina vaših zakona i vašeg rada u budućnosti biti utemeljena na pravilima EU-a i pravne stečevine EU-a. Otprilike 80 posto nacionalnih zakona u EU temelji se na odlukama koje zajedno donosimo u Bruxellesu, tako da je to stvarno važno i izazovno područje", istaknuo je.

Također je izjavio da je ukazao hrvatskim vlastima na potrebu snažnog mehanizma koordinacije između ministarstava i tijela uključenih u zaštitu okoliša na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini, te dobru suradnju s nevladinim organizacijama "jer nam je u biti stalo do istih stvari".

"Svjesni smo ogromnih ulaganja koja će biti potrebna za postizanje potpune prilagodbe pravnoj stečevini EU-a u poglavlju 27 i zato je stvarno važno da obratite pažnju na apsorpciju sredstava iz fondova, trenutačno IPA-e, ali kasnije kada postanete članicom strukturnih i kohezijskog fonda", rekao je Potočnik. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 13:53:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh