« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
HANNES SWOBODA:

Hrvatska u EU najranije 2012. - ako i možda

Hannes Swoboda ponovio je svoju prošlogodišnju izjavu, uz to što je tada 'realno 2012.', danas postalo 'uvjetovano i najranije 2012.'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Hannes Swoboda

,

ulazak u EU

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Republiku Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Hannes Swoboda, za austrijske medije izjavio je kako bi Hrvatska, ukoliko uskoro riješi granični spor sa Slovenijom, najranije 2012. godine mogla ući u EU.

Istu je stvar, pod malo drugačijim okolnostima, europarlamentarac izjavio i prije nešto više od godinu dana tijekom boravka u Splitu, no tada je 'kamen spoticanja' bila ratifikacija Lisabonskog ugovora, odnosno stav pojedinih članica unije kako širenje ne bi trebalo nastaviti dok sve članice ne prihvate spomenuti ugovor.

Razlika u retorici tadašnje i današnje Swodonine izjave vidljiva je i u tome što je tada izjavio kako je "realno očekivati da Hrvatska u EU uđe 2012. godine jer se pristupni pregovori mogu dovršiti najranije 2010., nakon čega slijedi oko godinu i pol ratifikacije", dok je danas 'realnost' izjednačena s najranijim mogućim ulaskom.

U prošlogodišnjem posjetu Swoboda se dotaknuo i tada aktualnog pitanja ZERP-a izjavom kako je "malo nezgodno što je Hrvatski sabor odlučio proglasiti ZERP prije nego što se usuglasio o neriješenim pitanjima sa Slovenijom", te dodao, "znam da slovenska politika nije uvijek dobrohotna prema Hrvatskoj, no uvijek je tako da sa susjedima ima problema jer su blizu", što je, možda i nesvjesno, bilo vrlo precizno 'proročanstvo' današnje političke situacije.

Swoboda je dao nadu i drugim kandidatima za EU izjavivši da proširenje ne bi trebalo stati s Hrvatskom.

02.06.2009. 12:36:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh