« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
HUP:

Hrvatska trgovina zabilježila pozitivan trend

Konkurencija je spriječila rast cijena i time sačuvala kupovnu moć građana, poručili su iz Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

HUP

,

trgovina

,

hrvatski trgovci

,

Udruge trgovine

,

Josip Zaher

,

Darko Knez

,

Slobodan Školnik

,

Ivan Katavić

U hrvatskoj trgovini vidljiv je početak pozitivnog trenda koji je započeo u studenom i nastavlja se u prosincu, a dodatni zamah povećanju prometa trebao bi dati predblagdanski i blagdanski shopping, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Predsjednik te udruge Josip Zaher očekuje da će prosinac po prometu biti na razini prethodnih godina. O tome, kako je rekao, govore podaci prikupljeni od članica udruge prema kojima je promet u maloprodaju zadnjih tjedana na prošlogodišnjoj razini.

Zaher očekuje da će na dobre rezultate trgovine u prosincu utjecati i aktivnosti banaka koje su najavile snižavanje kamatnih stopa za kredite.

Direktor Konzuma Darko Knez ocjenjuje da se kupci i dalje vladaju vrlo racionalno, ali da je u studenom i prvim danima prosinca evidentan trend promjene, odnosno rasta prometa i potrošnje.

Knez smatra da je to rezultat jačanja konkurencije među trgovcima kroz otvaranje novih trgovačkih centara.

Trgovci okupljeni u HUP-u ne očekuju pad broja zaposlenih u trgovini, osim uobičajenih sezonskih oscilacija, to jest blagog pada u siječnju i veljači i rasta tijekom turističke sezone i kraja godine.

"Može se reći da je konkurencija djelovala na cijene tako da one nisu rasle te da je upravo konkurencija očuvala kupovnu moć građana", kaže Knez. Uz to, dodaje, trgovci su se odrekli dijela marže i tako djelovali na cijene.

Pad cijena po njegovim riječima pogotovo se odnosi na prehrambene proizvode, no direktor Emmezete Slobodan Školnik očekuje da će pasti i cijene tehničke robe.

Predsjednik Uprave KTC-a Ivan Katavić izvijestio je da njegova tvrtka bilježi rezultate na razini prošlogodišnjih te da očekuje pozitivan trend pa i rast zaposlenosti u trgovini.

Zamoljeni za komentar vijesti na nekim poslovnim portalima po kojoj je splitska tvrtka Kerum spremna s još nekim trgovcima spasiti tvrtku Pevec, Josip Zaher je odgovorio da bi udruga pozdravila takav angažman i bila sretna kad bi se Pevec oporavio. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 13:27:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh