« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
GLAVNA ULOGA

Hrvatska sopranistica Jelena Štefanić u Glueckovoj operi u Beču

Jelena Štefanić tumači glavnu ulogu u predstavi "Il Parnaso Confuso" koja se prikazuje u Beču

Gluck
Gluck (Wikipedia)
Više o

Beč

,

Jelena Štefanić

U bečkom Schlosstheatru Schoenbrunn premijerno je izvedena opera "Il Parnaso Confuso" Christopha Willibalda Gluecka pod ravnanjem maestra Ingomara Rainera. Glavnu ulogu tumači hrvatska sopranistica Jelena Štefanić, prenosi Hina.

Prepuno gledalište tog bečkog kazališta, koji se nalazi u sklopu dvorca Schoenbrunna, dugotrajnim je pljeskom popratilo završetak praizvedbe opere Il Parnaso Confuso.

Riječ je o operi nastaloj po tekstu Pietra Metastasia u povodu vjenčanja Josipa II. s Marijom Josipom od Bavarske koja je bila praizvedena 24. siječnja 1765. godine i nakon 300 godina vratila se na mjesto praizvedbe.

Zanimljivo je da su u tadašnjoj praizvedbi pjevale kćeri habsburške carice Marije Terezije, a s tog događaja nastale su i slike dvorskog slikara Johanna Franza Greipela. Jedno od tih djela nalazi se i danas u predsjedničkom uredu u Hofburgu, a motiv je zadnja slika u operi "Tri muze s Apolonom".

Nakon predstave, Jelena Štefanić izjavila je da joj je bila čast i veliko zadovoljstvo ponovno nastupiti u Beču i to u glavnoj ulozi Glueckove opere, te kako je to jedan od najznačajnijih projekata u njezinoj dosadašnjoj karijeri.

Jelena Štefanić rođena je 1983. u Varaždinu. Nakon završene Srednje glazbene škole u Varaždinu upisuje Sveučilište za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Iza nje je niz nastupa kao primjerice 2008. u bečkom Musikvereinu pod ravnanjem maestra Madena Tarbuka, Musikvereinu u Grazu, te nastupi u Tokiju, Varaždinu i na brojnim drugim pozornicama.

Premijeri opere Il Parnaso Cofuso u Beču u ponedjeljak nazočio je i austrijski predsjednik Heinz Fischer a među uzvanicima je bila i ravnateljica HNK Varaždin Jasna Jakovljević.

24.01.2011. 22:23:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh