« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
15. KOLOVOZA

Hrvatska slavi blagdan Velike Gospe

U marijanskim svetištima diljem Hrvatske danas se slavi blagdan uznesenja Djevice Marije

Hrvati slave Uznesenje Blažene Djevice Marije
Hrvati slave Uznesenje Blažene Djevice Marije (Arhiva)
Više o

Sinj

,

Marija Bistrica

,

Trsat

,

Velika Gospa

,

Aljmaš

,

Pojišan

Tisuće hodočasnika i ove se godine očekuju u nacionalnome marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje misno slavlje tradicionalno predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s početkom u 11 sati. 

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Katolička crkva to je vjerovanje potvrdila kao dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. U Hrvatskoj je taj dan državni blagdan

U najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske - Sinju na svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije tradicionalnu će procesiju sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske te svečanu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana od 9:30 predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U aljmaškome svetištu Gospe od Utočišta svečanu misu predvodit će od 10 sati đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić. Na svetkovinu Velike Gospe u svetištu u zagrebačkim Remetama središnje misno slavlje od 18 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U svetištu Majke Božje Trsatske središnje misno slavlje i procesiju s likom Gospe predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić u 18,30 sati.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu u zavjetnome marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Slavlje počinje svečanom procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske provostolnice sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana, gdje će se u 19 sati na otvorenome bogoslužnom prostoru uz svetište služiti svečana misa koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

15.08.2012. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh