« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
KATASTROFA

Hrvatska s najslabijim rastom troškova rada u EU

Hrvatska je u prvom tromjesečju jedina među zemljama EU-a bilježila pad troškova doprinosa, zbog čega se svrstala na začelje EU-a

Čista bijeda...
Čista bijeda... (Arhiva)
Više o

Europa

,

Hrvatsk

Na razini 27-člane Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prvom tromjesečju 3,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, odražavajući isti postotni rast troškova plaća i doprinosa, izračunali su u Eurostatu.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ukupni su troškovi rada po satu u EU porasli 2,7 posto.

Među pojedinim sektorima najviše su u EU u prvom kvartalu porasli ukupni troškovi rada po satu u uslužnom sektoru, za 3,6 posto. U građevinskom sektoru i industriji porasli su 3,2 odnosno 3,1 posto.

U eurozoni su ukupni troškovi rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon 2,3-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

Pritom su troškovi plaća porasli 3,4 a troškovi doprinosa 3,6 posto.

I u eurozoni je uslužni sektor prednjačio najsnažnijim rastom ukupnih troškova, za 3,4 posto. Slijedi građevinski sektor s tri i industrija s 2,6 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najsnažniji je rast troškova rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilježila Litva, za 11,4 posto. Slijedi Bugarska s 10,2 posto.

Hrvatska je na začelju s 0,3-postotnim povećanjem troškova rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju. U posljednjem tromjesečju 2019. godine porasli su tri posto.

Pritom su troškovi plaća porasli 1,1 posto dok su doprinosi pali četiri posto. Sve su ostale zemlje EU-a bilježile rast troškova doprinosa, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U posljednjem tromjesečju troškovi plaća u Hrvatskoj uvećani su 3,4 a doprinosi 0,7 posto.

Osim Hrvatske, rast ukupnih troškova rada po satu niži od jedan posto bilježili su još Luksemburg, za 0,4 posto, Finska, za 0,7 posto, i Francuska, za 0,9 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

17.06.2020. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh