« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PETER HARROLD

Hrvatska reforme treba usmjeriti na smanjenje opterećenja proračuna

Reformski izazovi nalaze se prvenstveno u područjima gdje postoji veliki pritisak na proračun države i s tim povezano veliko porezno opterećenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.bankamagazine.hr)
Više o

Hrvatska

,

Svjetska banka

,

proračun

,

peter harrold

Hrvatska bi reforme trebala usmjeriti prvenstveno na racionalizaciju i bolje usmjeravanje socijalnih naknada, smanjenje opterećenja proračuna na račun nekoliko velikih javnih područja, te na sektor pravosuđa i javne uprave radi stvaranja boljeg investicijskog okruženja, kazao je danas u Zagrebu Peter Harrold, novi direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje.

Tijekom petodnevnog posjeta Harrold se sastao državnim dužnosnicima, među ostalim s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim, kao i s predstavnicima poslovne zajednice i drugim interesnim skupinama. Obišao je također nekoliko projekata koje financira Svjetska banka u Rijeci i u područjima od posebne državne skrbi

"Središnje teme razgovora bile su utjecaji krize na gospodarstvo Hrvatske i napori koje ulaže u njihovo ublažavanje, te dovršenje procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji", kazao je Harrold , istaknuvši da je važno na krizu gledati kao priliku za ubrzavanje strukturnih reformi potrebnih kao preduvjet održivog oporavka gospodarstva.

Naglasio je da će Svjetska banka, koja je prošle godine odobrila 300 milijuna eura za projekte u Hrvatskoj, dalje davati podršku Hrvatskoj, posebice na području ublažavanja utjecaja krize i zaštiti socijalno najugroženijih slojeva stanovništva, pri reformi pravosuđa i provedbi strukturnih reformi.

Od 1993. godine Hrvatska je od Svjetske banka dobila podršku za 43 projekta ukupne vrijednosti 3 milijarde američkih dolara, te su joj odobrene 52 darovnice ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara. Trenutno se u Hrvatskoj provodi 19 projekata ukupne vrijednosti 1,5 milijarde dolara. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 16:21:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh