« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
REFERENDUM

Hrvatska razjedinjenija nego ikad prije

Referendum u Hrvatskoj o definiciji bračne zajednice je jedna od tema kojom se bavi tisak na njemačkom jeziku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

U ime obitelji

,

referendum o braku

,

Ja glasam protiv

Austrijski Die Presse se u svome članku o referendumu o definiciji braka kao zajednice muškarca i žene osvrće na veliki broj nezaposlenih u Hrvatskoj, napominjući da ni to bijedno gospodarsko stanje ne sprječava da se ta nova članica EU-a pomalo gubi u žestokim svađama o manjinama.

"Brak = žena + muškarac, tako glasi jednostavna jednadžba na plakatima pod siluetom jedne četveročlane idealne obitelji. Doduše, uvođenje istospolnih brakova u homofobnoj Hrvatskoj ionako nije na dnevnom redu. Ali preventivno je 750.000 Hrvata podržalo ovu od Katoličke crkve i oporbenog HDZ-a jako forsiranu inicijativu da se putem referenduma iznudi zapisivanje kršćanskog bračnog ideala u ustav. U uspjeh inicijative 'U ime obitelji' se gotovo i ne sumnja: prema anketama se dvije trećine građana žele izjasniti za. 'Ustav nije igračka', upozorava za to vrijeme protukampanja liberalnih medija i poznatih osoba. Aktivistice za borbu prava žena strahuju da bi uskoro mogli uslijediti slični zahtjevi za zabranu pobačaja ili umjetne oplodnje", piše Die Presse. 

List tako napominje kako izgleda da je Hrvatska nakon dva desetljeća od kraja rata "razjedinjenija nego ikad prije. Ljudi više ne razumiju što se događa s njima, zašto je njima i zemlji tako loše, opisuje trenutačno raspoloženje pisac Igor Štiks. Usto dolazi i da 'uvijek kad je HDZ u oporbi, ta stranka pada u nacionalni patos i provodi strategiju 90-ih godina. A kad dođe na vlast, ne želi skoro ništa više da zna o tome', napominje Štiks", prenosi Die Presse.

Piše: Marina Martinović/DW
30.11.2013. 17:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh