« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PISMO JOSIPOVIĆU

Episkop dalmatinski: Hrvatska pravoslavna crkva ne donosi mir

Formiranje Hrvatske pravoslavne zajednice nagovještava novu tragediju koja nikome ne bi bila od koristi, ističe Fotije u pismu Ivi Josipoviću

(Shutterstock)
Više o

Ivo Josipović

,

Hrvatska pravoslavna zajednica

,

episkop dalmatinski

,

Fotije

Episkop dalmatinski Fotije uputio je pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u nadi da će on svojim predsjedničkim autoritetom pomoći zaustaviti najavljenu registraciju Hrvatske pravoslavne crkve, a koju Fotije ocjenjuje militantnim i proustaškim udruženjem.

"Formiranje Hrvatske pravoslavne zajednice sa sobom ne donosi ni mir, ni napredak, već nagovještava novu tragediju koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne državi Hrvatskoj i njezinim gradanima, koji teže ulasku u Europsku uniju", ističe Fotije u pismu Josipoviću.

"Riječ je o jednom zlokobnom udruženju, koje u svom temeljnom programu ima negaciju drugoga - trenutačno Srba i Srpske pravoslavne crkve", smatra dalmatinski episkop koji se nada da će hrvatski predsjednik ovo obraćanje shvatiti kao dobronamjerni apel.

Obrazlažući svoju zabrinutost Fotije navodi osnivački program spomenute Hrvatske pravoslavne zajednice koji se, kako tvrdi, poziva na "utemeljenje i povijesno izvorište u Pavelićevoj NDH", budući da je upravo u NDH 1942. "formirana tzv. Hrvatska pravoslavna crkva, s ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske pravoslavne crkve na prostorima Hrvatske".

"Naša Crkva i pravoslavni Srbi u Eparhlji dalmatinskoj poslije nedavnog tragičnog rata pokušavaju živjeti iscjeljujući duhovne i materijalne rane, te brinući se o životu i opstanku našeg naroda, koji stoljećima živi na ovim prostorima", ističe Fotije u pismu navodeći kako bi "ovo udruženje moglo pridonijeti ponovnoj eskalaciji rasnih teorija i vjerske netrpeljivosti". (hina/metro-portal)

14.03.2010. 22:31:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh