« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Hrvatska pošta otpušta 700 radnika

Do Nove godine na ulicu 'neupotrebljiv kadar'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimas, CROPIX)
Više o

otpuštanja u Pošti

,

Hrvatska pošta

,

otkazi poštarima

,

otkazi

Hrvatska pošta (HP) će u sklopu procesa restrukturiranja do Nove godine otpustiti 700 radnika, a sindikati podupiru prijedlog Uprave opravdavajući time što se radi o starijim zaposlenicima od kojih su neki trajno onesposobljeni za određene poslove, koji ne mogu pratiti nove tehnologije.

Zbrinjavanje je dogovoreno sa socijalnim partnerima uz čiju je pomoć izrađena i lista viška zaposlenih, a svi radnici su upoznati s time i s uvjetima odlaska, ističu u Upravi HP-a.

Prosječna otpremnina iznosit će oko 160.000 kuna neto, pri čemu će najveću otpremninu od 200.000 kuna neto dobiti radnici koji imaju pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti ili neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti.

Radi se o prvoj fazi zbrinjavanja viška u tvrtki koja ima više od 12.000 zaposlenih, a sporazumom sa socijalnim partnerima dogovoreni su uvjeti za zbrinjavanje radnika od 2008. do 2010. godine, tako da će novi otkazi uslijediti u iduće dvije godine.

Sljedeće godine nastavak 

Iz HP-a poručuju kako "ne očekuju značajan broj dodatnih radnika koji će otići", a sindikati procjenjuju da bi iduće godine moglo biti otpušteno još 500 zaposlenih, i to u dvije skupine - prva u svibnju, a druga u studenom.

Sindikati ne očekuju socijalne sukobe niti u vezi novih otkaza jer su dogovorene otpremnine vrlo stimulativne u uvjetima kada prosječna plaća u HP-u jedva prelazi 4.800 kuna.

U HP-u je dosta stara struktura radnika, s puno zaposlenih preko 45 godina starosti i s utvrđenim invaliditetom ili opasnošću od invaliditeta, koji se teško mogu prilagoditi novim tehnologijama i zahtjevima unapređenja poslovnih procesa, kažu sindikalci.

Uprava HP-a pak ističe kako joj je cilj poboljšati postojeće i uvoditi nove usluge te povećati troškovnu učinkovitost, a ne otpuštati radnike, tako da će relocirati dio kadrova, ovisno o uvođenju novih usluga. (hina/metro-portal)

HP provodi restrukturiranje kako bi spremno dočekao 2013. godinu, kada nastupa liberalizacija tržišta poštanskih usluga. Uprava je stoga donijela Strateški okvir za iduće četiri godine, temeljem kojeg će nastojati ostvariti profitabilnost na razini zapadnoeuropskih operatora od tri do pet posto, i osigurati ravnopravno uključivanje HP-a u europsko poštansko tržište.

10.11.2008. 14:13:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh