« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
DRAGON

Hrvatska pošta obilježava kinesku godinu Zmaja

U kinesku godinu Zmaja ulazimo 23. siječnja sljedeće godine, a marka se može kupiti već od kraja sljedećeg tjedna

Prigodna marka za godinu Zmaja
Prigodna marka za godinu Zmaja (Hrvatska pošta)
Više o

poštanska marka

,

godina Zmaja

,

Fan Zheng

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj prigodnu poštansku marku „Godina Zmaja-2012.". Marka je izdana u arčiću od 4 marke, a tiskana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC). Motiv ove poštanske marke je čovjek omotan s dva zmaja, a autor je moderni majstor tradicionalnog kineskog slikarstva Fan Zeng.

Marka je izrađena u nakladi od 250.000 primjeraka, a nominalne je vrijednost 1,60 kn. U poštanskom uredu 10101 Zagreb žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. siječnja 2012. godine.

Kineski horoskop jedan je od najstarijih na svijetu. Nastao je u Kini oko 1000. godine p.n.e. Najrašireniji je u Kini i zemljama istočne Azije, ali prateći migracije azijskog stanovništva nalazi mjesto u Europi i SAD-u. Kombinacija dvanaest horoskopskih znakova te pet elemenata- drva, metala, vode, vatre i zemlje čine šezdesetogodišnji ciklus, a svaka nastupajuća godina ima osobine i mane znaka i elementa koji njome vladaju.

Zmaj je najsretniji znak kineskog horoskopa, a predstavlja simbol moći, pravde, snage i bogatstva. Vjeruje se da su zmajevi moćni prijatelji i opasni neprijatelji, a donose sreću i besmrtnost. Ljudi rođeni u godini Zmaja nikad nisu obični, oni ulijevaju sigurnost i imaju veliku ambiciju i talent za stjecanje bogatstva.

U godinu Zmaja ulazimo 23. siječnja 2012., jer se Kineska nova godina računa prema lunarnom kalendaru i uvijek pada krajem siječnja ili u veljači.

29.12.2011. 20:47:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh