« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
JADRANKA KOSOR:

Hrvatska podupire zajednički europski energetski sustav

Premijerka je na energetskom summitu zemalja Višegradske skupine izjavila da Hrvatska otvara vrata stranim ulaganjima u energetiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

nafta

,

plin

,

energetski sustav

,

Višegradska skupina

,

energetika

Hrvatska daje potporu zajedničkoj izgradnji pouzdanog i održivog europskog energetskog sustava, a sigurnost opskrbe plinom i naftom predstavlja ozbiljan izazov i za Hrvatsku i za cijelu srednju i jugoistočnu Europu, rekla je u srijedu u Budimpešti hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Ona je to naglasila u govoru na energetskom summitu na kojem su sudjelovali premijeri zemalja Višegradske skupine - Mađarske, Česke, Poljske i Slovačke, premijeri i predstavnici zemalja srednje i jugoistočne Europe, te predstavnici EU-a, SAD-a i Međunarodne agencije za energiju.

''Hrvatska se nalazi na značajnom raskrižju energetskih putova, preko nje se mogu učinkovito povezati nalazišta plina i nafte u Kaspijskom bazenu i na Bliskom istoku sa zemljama regije i središnje Europe te je njezino opredjeljenje da se uključi u europske planove kao pouzdani i aktivni partner'', rekla je premijerka.

Dodala je da su u novoj energetskoj strategiji predviđena ulaganja u energetski sektor od oko 15 milijardi eura do 2020., te da je Hrvatska na tom planu otvorena za strana ulaganja.

"Snažno otvaramo vrata mogućnosti da se investicije realiziraju i kroz direktna strana ulaganja. Stoga smatramo da će u razdoblju od sljedećih desetak godina energetika biti područje najvećih investicija i jedan od glavnih pokretača razvoja gospodarstva", kazala je.

U Hrvatskoj smo kao prioritet istaknuli izgradnju energetske infrastrukture i diverzifikaciju dobave energije, energetske odnose u europskom okruženju, osiguranje strateških zaliha nafte i plina i mehanizme odgovora na krizna stanja, energetsku učinkovitost i najbolju uporabu domaćih resursa unutar EU-a, naglasila je Kosor.

Također je rekla da je terminal ukapljenog prirodnog plina na otoku Krku vlada proglasila projektom od strateškog interesa za Hrvatsku. "Projekt terminala LNG je dosegao točku s koje nema povratka", naglasila je.

Izvijestila je europske kolege da je regulatorni okvir koji se odnosi na električnu energiju i plin kao umrežene energente u potpunosti harmoniziran sa europskom energetskom regulativom te je Hrvatska na taj način ispunila i mjerila u poglavlju o Energetici u pregovorima s EU, te je sada to poglavlje i zatvoreno. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 18:26:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh