« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
GORDAN JANDROKOVIĆ:

Hrvatska ostaje pri zahtjevima glede slovenske blokade

Hrvatski ministar vanjskih poslova sastao se s austrijskim kolegom Michaelom Spindeleggerom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

Austrija

,

ulazak u EU

,

Gordan Jandroković

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

granični spor

,

Michael Spindelegger

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je u četvrtak nakon sastanka sa svojim austrijskim kolegom Michaelom Spindeleggerom da Hrvatska ostaje pri svojim zahtjevima za rješavanje slovenske blokade, a o prijedlogu arbitraže europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna nije se izjasnio.

Austrijski ministar je tijekom svog prvog službenog boravka u Hrvatskoj na sadašnjoj dužnosti izrazio punu potporu svoje zemlje Hrvatskoj na putu u EU. S hrvatskim kolegom razgovarao je o trenutno glavnoj zapreci hrvatskom napredovanju, slovenskoj blokadi zbog neriješenog graničnog pitanja.

Spindelegger se zauzeo za "kompromis", za rješenje koje će odgovarati objema stranama, te ocijenio da će se vjerojatno i trojka Europske unije uključiti u rješavanje tog pitanja.

"Smatramo da će dobro biti svako rješenje koje odgovara objema stranama i želimo da se ti pregovori nastave", rekao je Spindelegger.

U četvrtak sam razgovarao i s premijerom Ivom Sanaderom i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, što mi je omogućilo da dobijem "direktnu informaciju", dodao je austrijski ministar zaključivši kako je njegovoj zemlji "jako važno da hrvatski pristupni pregovori konačno uđu u finale".

Ministar Jandroković nije rekao kakav je hrvatski odgovor na prijedlog o arbitraži Olija Rehna, nego je najavio da će se sljedećeg tjedna sastati sa svojim slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i Ollijem Rehnom.

Slovenska televizija u utorak je javila kako je Rehn predložio peteročlanu arbitražnu skupinu koja bi do kraja godine riješila hrvatsko-slovenski granični spor, ali bi njezina odluka morala biti obvezujuća i prihvaćena od obiju država.

 

Dakle "pozivamo na tihu diplomaciju", na traženje rješenja koje je u interesu obiju strana, rekao je Jandroković. Međutim, zadnje poruke iz Ljubljane "na žalost ne idu u smjeru najava (slovenskog) premijera (Boruta) Pahora da vodimo tihu diplomaciju", rekao je Jandroković. Te su poruke "glasne", one su "preglasne" i "ne stvaraju ozračje koje je dobro za pronalaženje rješenja za ovu situaciju", dodao je ministar Jandroković.

Hrvatski ministar u četvrtak je ponovio da je za Zagreb "prihvatljivo" svako rješenje u duhu triju hrvatskih načela za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a to su: odvajanje pregovora od rješavanja graničnog pitanja, stajalište da nema razloga za blokadu te da granično pitanje treba riješiti prema međunarodnom pravu i pred međunarodnom pravnom institucijom.

Dvojica ministara ragovarala su i o dobrim bilateralnim odnosima i suradnji između dviju država.

Austrija je "jako zainteresirana" za ulaganje u Hrvatsku, naglasio je austrijski gost koji je aktualnu dužnost preuzeo prije četiri mjeseca. On je poručio i da je Hrvatska omiljeno odredište austrijskih gostiju.

Jandroković je podsjetio da je Austrija prvi investitor u Hrvatskoj i da na nju otpada više od 30 posto inozemnih investicija.

Zemlje srednje Europe moraju surađivati, kazao je nadalje Spindelegger i pozdravio hrvatski interes za sudjelovanjem u "novoj europskoj strategiji".

"Želimo naglasiti da će Hrvatska podržati i sudjelovati u inicijativi suradnje zemalja sliva Dunava, to je naš interes", rekao je Jandroković.

Dvojica ministara razgovarala su i o suradnji dviju zemalja u Vijeću sigurnosti, u kojemu su obje nestalne članice, a radni ručak prigoda je za opširniji razgovor o jugoistočnoj Europi. (hina/metro-portal)

16.04.2009. 16:47:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh