« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Hrvatska ogorčena slovenskim imperijalizmom

Navodna zaštita slovenskih nacionalnih interesa zapravo je čisti imperijalizam

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO Slovenija ratifikacija

,

Slovenija nacionalni interesi

,

slovenski imperijalizam

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u srijedu navečer da odbacuje izjavu slovenskog parlamenta o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa u tijeku pristupa Hrvatske NATO-u, te da ju smatra "neistinitom, pravno neutemeljenom i bez ikakvog međunarodno-pravnog učinka".

Slovenski je parlament u srijedu popodne prihvatio izjavu u kojoj se navodi da je Slovenija pri proglašenju samostalnosti imala izlaz na otvoreno more, te da je nadzirala neke druge "sporne točke" uzduž granice s Hrvatskom.

"Navode izložene u službenoj izjavi najvišeg zakonodavnog tijela Republike Slovenije odbacujemo, smatramo ih neistinitim, pravno neutemeljenim i bez ikakvog međunarodno-pravnog učinka", stoji u priopćenju MVPEI-ja objavljenom povodom usvajanja izjave.

"Također, ta izjava predstavlja kršenje stanja državne granice kakva je bila na dan 25. lipnja 1991. godine, kao i temeljnih dokumenata obiju država usvojenih na dan njihova osamostaljenja te Brijunske izjave o izbjegavanju incidenata na koju se poziva", dodaje se u priopćenju.

Ovakva izjava opovrgava navode slovenske strane kako je Republika Hrvatska ta koja prejudicira granicu sa Republikom Slovenijom

"Tako iznesena stajališta slovenskog parlamenta ne ostavljaju prostor za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora kroz konstruktivni dijalog i tim više potvrđuju opravdano nastojanje Hrvatske da se to pitanje riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, kao što je to dogovoreno na sastanku predsjednika hrvatske i slovenske vlade u kolovozu 2007. na Bledu", priopćio je MVPEI.

MVPEI je u priopćenju dodao da će "nakon detaljne analize izjave slovenskog parlamenta, hrvatska Vlada predložiti Hrvatskom saboru prijedlog za daljnje postupanje".

Spornu izavu slovenski je parlament prihvatio sa 65 glasova zastupnika, a protiv su bila četiri zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Spomenuta izjava trebala je biti razlogom da se odustane od inicijativa da se pristupni protokol Hrvatske za ulazak u NATO, što ga je slovenski parlament velikom većinom ratificirao u početku prošlog tjedna, ospori na referendumu.

Slovenska pučka stranka i predsjednik udruge "Zavod 25. lipnja 1991." Marijan Podobnik izjavili su da na temelju prihvaćene izjave u parlamentu odustaju od aktivnosti koje bi dovele do obveznog raspisivanja tog referenduma.

No Stranka slovenskog naroda (SSN), manja izvanparlamentarna stranka iz Maribora koja je također sudjelovala u prikupljanju početnih potpisa za spomenuti referendum, objavila je u srijedu navečer da izjavom prihvaćenom u parlamentu nije zadovoljna te da će nastaviti prikupljati potpise za referendum.

19.02.2009. 07:02:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh