« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IVO JOSIPOVIĆ

Hrvatska nudi Srbiji ruku prijateljstva

U interviewu beogradskoj agenciji FoNet Josipović je izrazio žaljenje što srbijanski predsjednik Boris Tadić neće nazočiti njegovoj predsjedničkoj inauguraciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Srbija

,

Hrvatska

,

Ivo Josipović

"Meni je žao što predsjednik Tadić ne dolazi. Mislim da je to jedna propuštena prilika da što prije započnemo dijalog", kazao je Josipović u razgovoru objavljenom u srijedu te dodao kako to ne shvaća kao rezultat neprijateljstva ni prema Hrvatskoj, ni prema njemu osobno.

Ocijenivši to dijelom politike koju Srbija provodi a za koju, kako je rekao, nije baš siguran da je baš racionalna i da će dati neki rezultat, novi hrvatski predsjednik naglasio je da je to stvar Srbije u koju se on ne bi htio miješati.

Josipović je dodao kako bi volio da do susreta s Tadićem dođe što prije te istaknuo kako različite pozicije Srbije i Hrvatske o Kosovu "ne bi smjele" utjecati na budući razvoj bilateralnih odnosa.

Ukupne bilateralne odnose Hrvatske i Srbije okarakterizirao je nedovoljno dobrima, ukazujući da sadašnji naraštaji političara nemaju pravo ostavljati probleme idućima, već ih moraju rješiti.

Komentirajući nedavnu izjavu svoga prethodnika Stjepana Mesića o slanju vojske u Bosnu i Hercegovinu, Josipović je kazao da je to doživio kao stanovitu metaforu i želju da se naglasi potreba očuvanja BiH.

"Naravno da Hrvatska nema ambicije ratovati i slati vojsku bilo gdje, osim u operacije NATO-a, tako da ozbiljne namjere ugrožavanja bilo koga nije ni bilo", istaknuo je.

Dodao je kako je BiH suverena, prijateljska i susjedna država Hrvatskoj, kojoj je u interesu da Hrvati u BiH opstanu i imaju dobar položaj, te da se o uređenju odnosa moraju dogovoriti tri konstitutivna naroda. (hina/metro-portal)


17.02.2010. 20:51:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh