« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
UZMI ILI OSTAVI

Hrvatska neće prihvatiti izmjene i dopune Rehnova prijedloga

Za Hrvatsku je neprihvatljivo raspravljati o promjenama i dopunama Rehnovog prijedloga.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

ulazak u EU

,

Gordan Jandroković

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i dopune najnovijeg prijedloga europskog povjerenika Ollija Rehna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, koje je uputila Slovenija, izjavili su u ponedjeljak premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Ono što znamo iz medija, ali ne znamo još službeno, jest da su Slovenci tražili neke amandmane. Mi na amandmane ne pristajemo", istaknuo je Sanader te dodao da dvjema stranama taj prijedlog i nije bio predstavljen tako da bi se na njega mogli predlagati amandmani, već na načelu "uzmi ili ostavi".

"Hrvatski je sabor na prijedlog svih stranaka to prihvatio, mi na toj poziciji stojimo i očekujemo da nas povjerenik Rehn izvijesti o slovenskom odgovoru. Pozivam još jedanput slovensko državno vodstvo da deblokira hrvatske pregovore, jer smo izgubili šest mjeseci", istaknuo je Sanader odgovarajući na pitanja novinara u sklopu 4. konvencije hrvatskih izvoznika.

Ministar Jandroković je također bio izričit i poručio da "Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i amandmane na taj dokument".

Po njegovim riječima, najnoviji je prijedlog ionako bio "kompromisan i konačan prijedlog" po načelu "uzmi ili ostavi", a inzistiranje na promjenama i amandmanima znači njegovo "odbijanje".

"Za Hrvatsku je neprihvatljivo raspravljati o promjenama i dopunama tog teksta", kazao je Jandroković u izjavi novinarima nakon sastanka s mađarskim veleposlanikom u Zagrebu Peterom Imreom Gyorkosom.

Podsjetio je da su pregovori o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora trajali više mjeseci, da je održano šest ili sedam krugova pregovora i da je Hrvatska pokazala dobru volju.

"Iza tog prijedloga ne stoji samo Rehn već i trojka' EU-a - Francuska, Češka i Švedska - i svi ministri vanjskih poslova zemalja članica", kazao je Jandroković i istaknuo da bez obzira na to prihvati li Slovenija ili ne prihvati najnoviji prijedlog, Hrvatska očekuje žurno deblokiranje pregovora.

Također je kazao da ovaj tjedan očekuje nov sastanak s predstavnicima Slovenije i EU-a. Osvrnuo se i na članak u Novom listu u kojem je objavljena bilješka hrvatskog veleposlanstva u Češkoj između hrvatskih i čeških diplomata iz koje se, kako se tvrdi u tekstu, može iščitati da je Rehn definitivno odlučio popustiti Sloveniji.

Riječ je, kako je rekao Jandroković, o gomili diplomatskih bilježaka koje svaki dan kolaju, ali kako je "neobično da su se našle izvan kuće". S tim u vezi najavio je internu istragu. (hina/metro-portal)

25.05.2009. 13:27:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh