« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
nobelovac poručuje

Hrvatska mora ulagati u znanje

Sve zemlje moraju unaprjeđivati znanost kaže Aaron Ciechanover

Aaron Ciechanover
Aaron Ciechanover (Getty Images)
Više o

Split

,

Ivan Kuret

,

Ivan Đikić

,

Aaron Ciechanover

,

MEDILS

,

Nobelovci u Splitu

,

Nobel ST

Nobelova je nagrada vrlo lijepa stvar, ali tomu ne treba težiti nijedan znanstvenik, jer je pravi cilj unaprijediti znanost te sve zemlje moraju unaprjeđivati svoja sveučilišta, iskoristiti svoje ljudske potencijale i sve podrediti stvaranju mladih znanstvenika, izjavio je danas nobelovac Aaron Ciechanover na konferenciji za novinare u Splitu.

Taj izraelski znanstvenik Nobelovu je nagradu za kemiju dobio 2004. sa svojim kolegama za otkrivanje najvažnijih cikličnih procesa stanice - razgradnju proteina.

U Splitu boravi tjedan dana kao gost grada i Mediteranskog instituta za istraživanje života (MEDILS), gdje s 20-ak najboljih studenata iz Europe radi i prenosi svoja iskustva na buduće moguće naraštaje znanstvenika.

Nobelovac Aaron istaknuo je kako se u Izraelu, također malenoj zemlji sa sedam milijuna stanovnika, unatoč činjenici da se mir ne može još ni nazrijeti, shvatilo da se država može održati jedino ako ulaže u znanost. Zato je čak 90 posto izraelskoga izvoza, kako je ustvrdio, upravo plod znanosti i tehnoloških otkrića pa i Hrvatska, koja je još manja od Izraela, mora tako postupiti - ulagati u znanje. To je poruka koju prenosim vašoj zemlji, rekao je.

Cilj nam je da se shvati kako se u Hrvatskoj mora mnogo više ulagati u mlade kvalitetne kadrove te znanstvenike i druge ljude koji su ostvarili velike karijere u inozemstvu uključiti u razvoj Hrvatske.
Ivan Đikić

Znanstvenik Ivan Đikić, inicijator projekta "Nobelovci u Splitu" (Nobel ST), zahvalio je gradonačelniku Ivanu Kuretu, koji je bez razmišljanja prihvatio njegov projekt. "Cilj nam je da se shvati kako se u Hrvatskoj mora mnogo više ulagati u mlade kvalitetne kadrove te znanstvenike i druge ljude koji su ostvarili velike karijere u inozemstvu uključiti u razvoj Hrvatske", rekao je Đikić.

Po njegovim riječima MEDILS je primjer za to i duboko je uklopljen u Split i splitsko Sveučilište. Izabrali smo upravo Split jer, osim zemljopisnih i ima sve druge uvjete da postane znanstveno i kongresno središte na Sredozemlju, dodao je Đikić.

Gradonačelnik Kuret, koji je danas primio izraelskog nobelovca, istaknuo je da se projektom "Nobelovci u Splitu" nastoji potaknuti razvoj znanosti i prikazati znanost kao djelatnost koja naš svijet čini ljepšim i sigurnijim, te promicati najviše intelektualne vrijednosti u vremenu u kojemu ih se znatno ignorira.

Projekt "Nobelovci u Splitu" za građanstvo počinje sutra na Ekonomskom fakultetu predavanjem Aarona Ciechanovera "Zašto naši proteini moraju umrijeti da bismo mi živjeli?". (HINA)

15.09.2008. 21:23:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh