« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Bebić se zauzeo za Čačića

Aktivirati mu saborski mandat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Luka Bebić

,

HNS

,

Radimir Čačić

,

saborski mandat

,

Ante Bagarić

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić zauzeo se danas da se HNS-ovcu Radimiru Čačiću aktivira saborski mandat, iako je propustio zakonski rok za to.

Čačić je, naime, najavio da će zatražiti da mu se, nakon što je smijenjen s dužnosti varaždinskog župana, aktivira saborski mandat, mada mu je za to istekao rok.

Pritom se pozvao na slučaj bivšeg požeškog župana, HDZ-ovca Ante Bagarića, koji je svoj saborski mandat također aktivirao izvan zakonskog roka.

"Osobno mislim da nema nikakva razloga zašto se ne bi potvrdio mandat i Čačiću. Ja sam osobno za", rekao je Bebić gostujući u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija. Istaknuo je kako odluku o tome ne donosi HDZ, kako je Čačić sugerirao, nego Hrvatski sabor.

Bebić je ponovio da Sabor neće biti prepreka Hrvatskoj u procesu približavanja EU, te da će do kraja godine donijeti preostalih 40-ak europskih zakona iz Plana usklađivanja.

Napomenuo je da će Sabor, uz EU zakone, morati razmotriti i druge važne dokumente, među kojima je i prijedlog energetske strategije. Naglasio je da će Hrvatska morati obnoviti energetske kapacitete i razmotriti sve oblike izvora energije, od obnovljivih do nuklearnih elektrana. Istaknuo je i kako očekuje da će se taj strateški dokument donijeti konsenzusom.

Odgovarajući na zahtjeve hrvatskih poslodavaca da se ukine plaćena stanka za ručak, olakša otpuštanje i ograniči godišnji odmor, Bebić je kazao kako su "u mnogim stvarima u pravu oni koji najavljuju prosvjede", ali i da " ne možemo unaprijed anticipirati rješenja".

"Dužnost nam je da zaštitimo radnike i dosegnuta prava u maksimalnom opsegu, ali i da prihvatimo okvire koje zadaje EU i to će trebati vrlo pažljivo ocijeniti", objasnio je.

Bebić se založio i za izmjene Zakona o gradnji, kako bi se uklonile birokratske prepreke za izdavanje obrtnica. "Trebamo intervenirati u zakonski dio, kako bismo otklonili opravdanja lokalnih moćnika da ne izdaju dozvole", objasnio je Bebić.

Najavio je da će se prava i rad zastupnika u Hrvatskoj analizirati i usporediti s pravima njihovih kolega u europskim i tranzicijskim zemljama i da će se, na temelju te analize, otvoriti rasprava u javnosti i u Saboru.

"Ako u toj raspravi budu izneseni uvjerljivi argumenti, nemam ništa protiv intervencija u zakon", rekao je Bebić, odgovarajući na pitanje jesu li uvjeti pod kojima zastupnici stječu pravo na povlaštenu mirovinu u Hrvatskoj preblagi. (HINA)

15.09.2008. 20:04:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh