« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
BRAVO

Hrvatska maratonka veganka osvojila zlato

Sportaši vegani pomiču granice: Lewis Hamilton, Scott Jurek, Seba Johnson, Morgan Mitchell...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

maraton

,

veganstvo

Veganska trkačica Ana Štefulj oduševila je sve u Kijevu donijevši Hrvatskoj pobjedu na Prvenstvu Balkana u maratonu u jednom od najbržih vremena u povijesti utrke, za 10 minuta ispred natjecateljica iz Izraela i Bugarske! Svojim rezultatom postigla je ujedno četvrti najbolji rezultat svih vremena u hrvatskom ženskom maratonu! Uz ranije pobjede i uspjehe, i ovaj sjajan rezultat Ana je postigla na biljnoj prehrani izjavivši: „Kao veganki, moja glavna motivacija je pokazati što vegani mogu učiniti."

Kada je 2019. održala predavanje na popularnom ZeGeVege festivalu, u organizaciji udruge Prijatelji životinja, Ana Štefulj navela je da su se njezini počeci trčanja maratona odvijali paralelno s prelaskom na veganstvo, i to iz etičkih razloga. Tako je, nakon 10-godišnjeg vegetarijanstva, imala cilj pokazati da veganski način prehrane nije prepreka u trčanju, već tajna uspjeha, njezino tajno oruđe koje pozitivno utječe na njezine rezultate. Istaknula je da je zahvaljujući tome ostvarila napredak u trčanju.

„Čestitamo Ani na izvrsnim rezultatima i raduje nas da i u Hrvatskoj sve više sportaša, po uzoru na inozemne kolege, kroz vegansku prehranu postiže vrhunske rezultate. Time ruše predrasude o veganstvu i pokazuju da je biljna hrana najbolje gorivo za sportske uspjehe", kažu Prijatelji životinja. 

Podsjećaju da je viceprvakinja u maratonu Dubravka Mesec prošle godine ostvarila peto mjesto u svijetu, dok je desetorostruki Ironman Damir Mesec postao viceprvak Hrvatske u disciplini na 100 kilometara. Osim njih, veganstvo u sportu promiču i treneri fitnessa Dragan Šurlan, Mislav Skrepnik i Marko Samardžija. Svi oni pokazuju da se veganskom prehranom dolazi do vrhunskih rezultata.

U svijetu, sportaši vegani već dulje vrijeme uspješno razbijaju mit da se bez mesa i sirutke ne može dobiti dovoljno bjelančevina ili snage za fizički zahtjevne treninge i izvedbe na terenu. Ultramaratonac Scott Jurek ostvario je brojne pobjede i uspješne rezultate na veganskoj prehrani, kao i svjetska rekorderka u maratonu Fiona Oakes. Legenda atletike David Verburg, koji ima zlatnu olimpijsku medalju u štafeti 4 x 400 metara i trostruki je svjetski prvak, vegansku prehranu smatra zaslužnom za povećanu razinu energije i veliki je zagovornik prava životinja.

I šesterostruki prvak Formule 1 Lewis Hamilton, osim velikih sportskih uspjeha na veganskoj prehrani, angažirani je borac za prava životinja. Najjači čovjek Njemačke i svjetski rekorder u dizanju teških tereta Patrik Baboumian također je gorljivi zagovornik veganske prehrane i ljubavi prema životinjama. NBA zvijezda i olimpijski osvajač zlata DeAndre Jordan toliko vjeruje u veganstvo da je uložio u tvrtku za proizvodnju biljnog mesa Beyond Meat. Olimpijska skijašica Seba Johnson, veganka od rođenja, navodi da su sa svakim mliječnim sladoledom povezani „užasna agonija, strah i patnja" krava i teladi.

Bivši igrač američkog nogometa u nacionalnoj ligi Derrick Morgan ističe da je zahvaljujući veganskoj prehrani skratio vrijeme oporavka, smanjio upale i potaknuo mnoge kolege u svojem klubu Tennessee Titans da prestanu jesti meso i mliječne proizvode. Veganke su trostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i profesionalna nogometašica Heather Mitts, kao i umjetnička klizačica Meagan Duhamel koja je osvojila tri olimpijske medalje. No to nije sve. Magazin Men's Health 2018. godine zvijezdu ultramaratona Richa Rolla, kada je imao 51 godinu, proglasio je „Najfit veganom svijeta". 

Prijatelji životinja kažu da je sportaša vegana zaista mnogo, a prekretnica u razmišljanju svakako je bio dojmljivi dokumentarac „The Game Changers" čiji su producenti, između ostalih, bili slavni James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton i Novak Đoković. Dokumentarac prikazuje i iskustva elitnih sportaša koji postižu svoj maksimum zahvaljujući biljnoj prehrani. U njemu se pojavljuje australska atletičarka, olimpijska i državna prvakinja Morgan Mitchell koja, uz isticanje zasluga veganske prehrane na njezine rezultate, navodi i etičke razloge za veganstvo: „Život životinje i dobrobit okoliša znače mi više od bilo koje količine novca ili karijere jer bez njih ne bi bilo života." 

Više informacija o veganskoj prehrani i popis poznatih vegana nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr

03.05.2021. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh