« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VILIM RIBIĆ:

Hrvatska je u krizi zbog lošeg odnosa prema radu i znanju

U Hrvatskoj danas vladaju strah, nesigurnost i nepravedni sustav plaća, poručio je v.d. predsjednika Matice hrvatskih sindikata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Vilim Ribić

,

Matica hrvatskih sindikata

,

javni sektor

,

društvena kriza

Hrvatska je zbog lošeg odnosa prema radu i znanju zapala u društvenu krizu, koja je prouzročila višegodišnju stagnaciju, ocijenio je na današnjoj Skupštini Velikoga vijeća Matice hrvatskih sindikata v. d. predsjednika Matice Vilim Ribić.

U Hrvatskoj danas vladaju strah i nesigurnost i nepravedni sustav plaća, pri čemu se spornim proglašavaju ponajviše plaće u javnom sektoru, a zaposleni u javnim službama podsprdno nazivaju činovnicima, ustvrdio je Ribić.

I ti "činovnici" rade i važni su za funkcioniranje države, a prozivke zbog navodno previsokih plaća često koriste poslodavcima kao izlika za smanjivanje plaća u realnom sektoru, upozorio je Ribić.

Matica je stoga sklopila s Institutom za financije Ugovor o istraživanju koje bi trebalo pokazati koliko zapravo ljudi radi u javnom sektoru i je li taj broj preveliki ili premali.

Skupštinu Matice hrvatskih sindikata pozdravili su i čelnici drugih sindikalnih središnjica, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužio je Hrvatsku udrugu poslodavaca da je "leglo neoliberalizma" koje potiče nepoštivanje rada.

Sindikati smatraju da se Vlada između rada i kapitala posve svrstala na stranu kapitala, o čemu svjeodči i postavljanje bišveg čelnika HUP-a Đure Popijača na dužnost ministra gospodarstva, kao i politika koju on provodi.

Na Velikom vijeću Matice danas se biraju predsjednik i zamjenik predsjednika na mandat od tri godine. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 15:19:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    06.03.2010. 16:35
    rvacka je u krizi zbog mafije na vlasti i apatičnosti kmetova koji će, umjesto da su reagirali na vrijeme i izašli na ulice, sada osjetiti na svojoj koži teške posljedice svojeg nemara :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh