« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
EUROPSKA KOMISIJA:

Hrvatska je po čistoći kupališnih voda iznad europskog prosjeka

Hrvatska ukupno ima 905 obalnih kupališnih voda i ni jedno od njih nije moralo biti zatvoreno zbog neispunjavanja normi

hrvatske kupališne vode
hrvatske kupališne vode (Ivo Ravlić/Cropix)
Više o

Europska komisija

,

hrvatska obala

,

Speed Kills

,

Mayumi Nishimure

,

Josip Muselimović

,

Olli Mustonen

Hrvatska je po čistoći kupališnih voda u samom vrhu među europskim kupalištima, iznad europskog prosjeka, pokazuje izvješće Europske komisije o kakvoći kupališnih voda za prošlu godinu u koje je Hrvatska uključena prvi put.

Europska agencija za okoliš i Europska komisija svake godine uoči ljetnih godišnjih odmora objavljuju izvješće o čistoći kupališnih voda u zemljama članicama na temelju podataka iz zemalja članica koji se odnose na prošlogodišnju sezonu. Podaci se odnose na kupališta na morskoj obali te na unutarnje vode - rijeke i jezera. Za Hrvatsku su objavljeni podaci samo za kupališta na Jadranu.

Kupališne vode ocjenjuju se na osnovi dvaju glavnih mjerila: na one koje ispunjavaju osnovne standarde uspostavljene direktivom uz 1976. te na one koje su u skladu s nešto strožim smjernicama, po kojima plaže moraju biti u skladu s temeljnim zahtjevima iz direktive i nešto strožim kriterijima za kakvoću vode.

Po prvom mjerilu, 99,6 posto hrvatskih kupališta ispunjava osnovne standarde, a po drugom 97,9 posto. U članicama EU-a ukupno 95,6 posto obalnih kupališnih voda ispunilo je prošle godine osnovne standarde, a po drugom 89 posto.

Europska unija donijela je novi zakon o kvaliteti kupališnih voda 2006., dopunjen mjerama iz direktive iz 1976. Zemlje članice imaju rok do 2014. da primijene novu direktivu, a u međuvremenu se primjenjuju obje, ali je obvezna samo prva. Direktivom iz 2006. uvedeno je obvezno bakteriološko ispitivanje vode.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 20.000 plaža, a samo ih 500, uglavnom u Francuskoj, Italiji i Danskoj, treba izbjegavati jer ne ispunjavaju postavljena mjerila.

Hrvatska ukupno ima 905 obalnih kupališnih voda i ni jedno od njih nije moralo biti zatvoreno zbog neispunjavanja normi. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 17:53:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh