« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
TIH

Hrvatska je i dalje sramotno korumpirana zemlja

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala najopsežnije je svjetsko ispitivanje percepcije korupcije

Korupcije je u Hrvatskoj i dalje previše
Korupcije je u Hrvatskoj i dalje previše (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

Transparency International Hrvatska

,

indeks percepcije korupcije

Hrvatska je za 2012. godinu po Indeksu percepcije korupcije (IPK) Transparency Internationala, koji se ove godine po prvi put izračunava novom metodologijom, na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 100 (bez korupcije), ocijenjena s 46, što je i dalje ispod prolazne ocjene 50 kao i ispod prosjeka Europske unije od 63,6.

Ispitivana je percepcija o korumpiranosti svih razina rada tijela javne vlasti, javnih dužnosnika i službenika, u 176 zemalja svijeta, među kojima je Hrvatska zauzela 62. mjesto. Prosječna ocjena koju je ostvarilo 27 zemalja Europske unije je 63,6. Lošije od Hrvatske ocijenjene su samo četiri zemlje Unije - Rumunjska (44), Italija (42), Bugarska (41) i Grčka (36).

"Naša ovogodišnja ocjena 46 do sada je najbliža prolaznoj ocjeni 50. Naime, u zemljama s ocjenom 50 ili višom nema suštinske korupcije, ona je u njima više anomalija nego pravilo", rekao je Zorislav Antun Petrović (TIH), uz napomenu da nije riječ o egzaktnom alatu jer se korupcija različito percipira u različitim zemljama.

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala najopsežnije je svjetsko ispitivanje percepcije korupcije i provodi se od 1995.

05.12.2012. 19:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh