« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEIMENOVANI IZVOR

Hrvatska je blizu otvaranja poglavlja Tržišno natjecanje

Izvor iz Bruxellesa navodi kako EU sada ima jasnije informacije o brodogradilištima koja su usko vezana za otvaranje pregovora u tom poglavlju

(Wikipedia)
Više o

pregovori s EU

,

brodogradnja

,

brodogradilišta

,

Tržišno natjecanje

,

pregovaračka poglavlja

,

neimenovani izvor

Hrvatska se približila otvaranju pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje i to će se pitanje uskoro naći na dnevnom redu Europske komisije, koja će nakon toga uputiti svoj prijedlog Vijeću EU-a, doznaje se u srijedu od visokog dužnosnika Europske komisije u Bruxellesu.

"Od Hrvatske smo dobili dodatne informacije koje smo tražili i sada radimo na izradi mjerila. Naše je stajalište da se sada mogu otvoriti pregovori u tom poglavlju, ali to treba još proći na kolegiju povjerenika i onda se prijedlog upućuje Vijeću EU-a", rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Dodatne informacije tiču se procjene vrijednosti pomorskog dobra na kojima se nalaze brodogradilišta, za koje je hrvatska vlada prije nekoliko dana raspisala novi natječaj za privatizaciju. "Sada imamo jasniju predodžbu o vrijednosti pomorskog dobra, odnosno o tome koliki je udio države u brodogradilištima", dodao je izvor.

Hrvatska je raspisala drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta, nakon onoga iz kolovoza prošle godine, na koji su pristigle samo dvije ponude koje nisu zadovoljavale obvezne uvjete natječaja.

Pitanje brodogradilišta vezano je uz otvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje zbog nedopuštenih državnih potpora koje Hrvatska isplaćuje. U dogovoru s Europskom komisijom, hrvatska je vlada dogovorila restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta kroz privatizaciju.

Hrvatska bi uskoro trebala otvoriti pregovore i u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, koje je nekoliko zemalja članica EU-a držalo blokiranim zbog primjedbi glavnog haškog tužitelja o nedovoljnoj suradnji s Haškim sudom.

Izvor iz Europske komisije rekao je da je Hrvatska u tom poglavlju u posljednje dvije godine na zakonodavnom planu uspostavila sustav koji je uglavnom sličan onome u zemljama članicama EU-a i da je sada potrebno pokazati da taj sustav daje rezultate.

Na pitanje hoće li se za zatvaranje pregovora u tom poglavlju tražiti da sadašnji napori u borbi protiv korupcije završe osuđujućim presudama, izvor je rekao da Komisija to ne može tražiti. "Nikada od Komisije nećete čuti da nam trebaju presude. Ono što je potrebno jest da uspostavljeni sustav u tom poglavlju bude učinkovit, da daje rezultate", rekao je. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 14:00:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh