« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Hrvatska ima nerazumno visoku poreznu presiju

POGLEDAJTE VIDEO - Ustavni sud je zakon o haraču "prilično sporno proglasio ustavnim", smatra ekonomski stručnjak Guste Santini

(Elvir Tabaković/Cropix/Infopunkt)
Više o

SSSH

,

Ana Knežević

,

porezi

,

harač

,

Guste Santini

U Hrvatskoj su osobni dohoci brutalno oporezovani tako da čak onemogućuju reprodukciju radne snage, pa bi u sklopu porezne reforme neoporezivi dio dohotka trebalo povećati na 5.000 kuna, istaknuo je neovisni ekonomski stručnjak Guste Santini na današnjem okruglom stolu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Uz ocjenu kako Hrvatska ima nerazumno visoku poreznu presiju, Santini je predložio da se od 1. siječnja osim povećanja neoporezivog dijela uvedu tri porezne stope na dohodak - od 5.001 kune do 15.000 kuna stopa od 10 posto, od 15.001 kune do 30.000 kuna stopa od 20 posto, a iznad 30.001 kune stopa od 30 posto.

Time bi se rasteretile plaće, a zauzvrat treba jače oporezovati potrošnju - povećati PDV na 25 posto te uvesti nove i povećati postojeće trošarine.

Santini je okupljenim sindikalcima rekao da je Hrvatska dosadašnjom ekonomskom politikom destruirala vlastitu proizvodnju, da je stabilni tečaj kune postao sam sebi svrhom, te prognozirao da će iduća godina biti još teža od ove. Reformom poreznog sustava tečaj kune treba neizravno devalvirati, a platna bilanca s inozemstvom dugoročno nam mora biti uravnotežena, kazao je.

Predsjednica SSSH-a Ana Knežević ustvrdila je da se uvođenje tzv. kriznog poreza moglo izbjeći rješavanjem problema visoke porezne evazije.

Istraživanje SSSH-a i Svjetske banke iz 2006. pokazalo je kako je država te godine zbog porezne evazije izgubila osam milijardi kuna prihoda. Za trenutno stanje nema službenog podatka, no iz jednog ministarstva neslužbeno doznajem da se taj iznos popeo na 12 milijardi kuna, kazala je Knežević.

I SSSH predlaže povećanje neoporezivog dijela dohotka, i to na visinu iznosa minimalne plaće, tako da bi se neoporezivi dio sa sadašnjih 1.800 kuna povećao na 2.814 kuna.

Sindikat smatra da treba jednako porezno opteretiti rad i kapital, rekao je ekonomski savjetnik SSSH-a Mario Švigir, pa bi trebalo oporezovati kapitalnu dobit, dividende i prodaju poduzeća, te uvesti porez na bogatstvo, nekretnine koje nisu u stambenoj i proizvodnoj funkciji, imovinu čije se podrijetlo ne može dokazati i nasljedstvo iznad određenog cenzusa.

SSSH smatra i da bi trebalo preispitati stope PDV-a te uvesti diferencirane stope za socijalne kategorije stanovništva. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 15:51:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh