« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
PRODAJA BORBENIH VOZILA

Hrvatska i Finska ne žele miješanje politike u slučaj Patria

"Kratko smo razgovarali i o Patriji, konstatirali da se slučaj istražuje i da obje zemlje ne žele donositi političke presude prije nego što završi pravosudni postupak", rekao je Katainen

Fotografija vijesti
Više o

pravosuđe

,

Hrvatska

,

Finska

,

afera Patria

,

borbena vozila

Hrvatski i finski premijeri Zoran Milanović i Jyrki Katainen ocijenili su u utorak u Helsinkiju da je sumnjiva prodaja borbenih vozila tvrtke Patria hrvatskoj vojsci pravosudno pitanje u koje se politika neće i ne može miješati, javlja Hina.

"Kratko smo razgovarali i o Patriji, konstatirali da se slučaj istražuje i da obje zemlje ne žele donositi političke presude prije nego što završi pravosudni postupak", rekao je Katainen na zajedničkoj konferenciji za novinare s Milanovićem koji boravi u službenoj posjeti Finskoj.

"S naše strane mogu reći da žalimo zbog svih optužbi za nesavjesno poslovanje. Patria kao kompanija mora sve otvoreno reći, istraga je u tijeku i nema se što učiniti na političkoj razini", dodao je Katainen.

Rekavši kako se slaže sa svime što je rekao njegov finski kolega, Milanović je istaknuo da taj slučaj nema nikakve veze s njegovom vladom koja je na vlasti od siječnja ove godine. "Cijela procedura pokrenuta je prije dolaska ove vlade, ona nema ništa s natječajem koji je proveden prije nekoliko godina", ustvrdio je Milanović.

Dvojica premijera razgovarala su o bilateralnim odnosima, hrvatskom putu u EU i procesu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora koji je dosad ratificiran u osam članica Unije, među kojima nije Finska.

"Sigurni smo da će se hrvatski put u EU dobro nastaviti. Postoje neke stvari koje treba dovršiti, što je normalno jer je za to potrebno određeno vrijeme. No, sretni smo razvojem događaja u Hrvatskoj u smislu budućeg članstva u EU-u", rekao je Katainen, istaknuvši potrebu nastavka reforme pravosuđa i poboljšanje ulagačke klime.

Dodao je kako se nada da će Hrvatska, koja 1. srpnja 2013. ulazi u Uniju, biti zadovoljna članica u ekonomskom smislu, jer su ostvarene brojne promjene i poboljšanja koja će povećati šanse za gospodarski rast.

Premijer Milanović je istaknuo da je njegova vlada otvorena za sve prijedloge i razgovore vezane za ratifikaciju pristupnog ugovora, a za koje je zainteresirana Finska.

"Europska komisija je u najnovijem izvješću navela kako je Hrvatska na pravom putu, uz isticanje nekih zabrinutosti o kojima smo spremi razgovarati s našim partnerima", rekao je premijer Milanović.

Istaknuvši da su politički odnosi između Hrvatske i Finske uvijek bili vrlo dobri, Katainen je ocijenio da bi trgovinska razmjena mogla biti bolja, no razvija se vrlo dobro i dodatno će osnažiti ulaskom Hrvatske u EU.

08.05.2012. 16:17:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh