« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina
PRIZNANJE

Hrvatska i Bugarska priznale Nacionalno prijelazno vijeće Libije

Ovo političko tijelo libijskih ustanika Hrvatska i Bugarska priznale su kao legitimnog predstavnika libijskog naroda

Fotografija vijesti
Više o

Moamer Gadafi

,

rat u Libiji

,

Nacionalno prijelazno vijeće

Hrvatska i Bugarska danas su priznale Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji te su ga istovremeno pozvale da se ne osvećuje nad poraženima, već fokusira na izgradnju demokracije u zemlji koja je toliko dugo bila pod dikataturom, prenosi Hina.

"Hrvatska i Bugarska još jednom potvrđuju da priznaju Nacionalno prijelazno vijeće, ovog puta kao legitimnu vlast u Libiji, te će podržavati napore Vijeća u postizanju mira diljem zemlje, u uspostavi reda i zakona, u izgradnji demokratske države, uključujući provedbu slobodnih izbora", stoji u zajedničkoj izjavi hrvatskog i bugarskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Nikolaja Mladenova.

To političko tijelo libijskih ustanika Hrvatska i Bugarska priznale su 28. lipnja kao legitimnog predstavnika naroda, pa se radi o nastavku diplomatske suradnje Zagreba i Sofije koja je članica međunarodne kontaktne skupine za Libiju.

"Gadafijevo doba je završeno, bio on toga svjestan ili ne. Zločini njegovog režima moraju se istražiti, a svi odgovorni procesuirati. On i njegove pristaše morat će odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom", navodi se u izjavi.

Jandroković i Mladenov smatraju da je došlo vrijeme za izgradnju demokratske Libije zasnovane na vladavini prava te da prijelaznim političkim procesom može upravljati samo široko zastupljeno Nacionalno prijelazno vijeće koje je do danas vodilo borbu za slobodu.

"Ovaj važan povijesni trenutak za libijski narod ne smije biti okaljan osvetom i nasiljem već biti vrijeme pomirbe, izgradnje nacionalnog jedinstva i mirne tranzicije", upozoravaju Zagreb i Sofija koji se raduju ponovnoj diplomatskoj nazočnosti u Tripoliju i pomaganju libijskom narodu na putu u demokraciju.

26.08.2011. 13:14:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    imenko
    26.08.2011. 14:07
    ukratko...odvratan i nesposoban čovjek...sreća za njega da ima školovane ljude oko sebe jer bi u suprotnom izletio iz vlade za dva dana
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh