« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ŠOKANTNO?

Hrvatska gubi Piranski zaljev

Navikli smo na aljkavu hrvatsku vanjsku politiku te nas nažalost ništa više ne može iznenaditi

Fotografija vijesti
Više o

Jadranka Kosor

,

arbitraža

,

Piranski zaljev

,

hrvatsko slovenski odnosi

,

Simona Drenik

,

Jernej Sekolec

Prema pisanju Večernjeg lista, oni su u posjedu transkripta razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik u kojima se prenose povjerljive pojedinosti iz rasprave predsjednika Suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara. Vesna Pusić kaže kako se u takav ishod sumnja već od proljeća kad je slovenski ministar vanjskih poslova izjavio kako ima neformalne informacije da će odluka Suda biti u korist Slovenije.

Kako pišu regionalni mediji, Slovenci su dobili izlaz na otvoreno more, odnosno nepsredan pristup međunarodnim vodama, što je važno za tu članicu EU, dok je Hrvatska završila kao potpuni gubitnik. Prema presudi, podjela zaljeva bit će 75 prema 25 ili 66 prema 33 posto u korist Slovenije, što će službeno biti priopćeno krajem godine. Odluka je navodno konačna,a strana koja je izubila nema pravo žalbe. Srpski Kurir piše također da je Slovenija izašla iz okvira regularnog ponašanja u arbitražnom postupku i da je sve vrijeme bila privilegirana kod sudaca Arbitražnog suda pošto su 'Slovenci ugovarali posebne večere s pojedinim članovima suda kao i da su aktivno radili da suci budu u njihovu korist'.

Jutarnji list podjeća da je još krajem travnja slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec zjavio kako ima neslužbene informacije da će arbitražni sud koji rješava granični spor Hrvatske i Slovenije u presudi omogućiti kontakt Sloveniji s otvorenim morem te da bi bio vrlo razočaran ako se to ne bi dogodilo.

Nakon bure koju je ta izjava podignula u Hrvatskoj, Erjavec se opravdavao kako nije rekao da ima 'neslužbene informacije' nego 'pozitivan predosjećaj'. No, unatoč tome hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić odlučila je poslati pismo Arbitražnom sudu.

'Izjavom slovenskog ministra vanjskih poslova 'ozbiljno se dovodi u pitanje arbitražni postupak koji je još u tijeku', napisala je tada Pusić u pismu.

Kurir također piše da su Slovenci već dugo toliko sigurni u svoju pobjedu pa su svojoj zastupnici Drenik sugerirali da što manje istupa u javnosti jer su suci "ionako na slovenskoj strani."

22.07.2015. 13:57:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh