« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
natjecanje u aferama

HEP mimo natječaja dodijelilo multimilijunski posao

Brojnost afera u HEP-u sve više podsjeća na situaciju u HŽ-u. Istovremeno ministar Kalmeta kaže kako ove tvrtke nisu leglo lopovluka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

hrvatska elektroprivreda

,

afera u HEP-u

,

Hep zabišao natječaj

,

HEP dodijelio milijunski posao

,

financijska afera u HEP-u

Bilo kako bilo, zadnja afera U HEP-u tiče se austrijsko-hrvatske tvrtke CEMP d.o.o. koja je od HEP-a bez natječaja i propisanih kriterija u ožujku ove godine dobila Prethodnu elektroenergetsku suglasnost (PEES) na gradnju vjetroelektrana kapaciteta 100 MW, javlja Jutarnji list.

Ta ista tvrtka je u prosincu 2006. već dobila HEP-ovu suglasnost za gradnju vjetroelektrana od 40 MW te sada raspolaže potencijalom od 140 MW; čisto za usporedbu, to je jednako snazi polovice nuklearke Krško.

Ono što je bizarno, ali tako tipično za Hrvatsku jest činjenica da država daje 90 eura za Mwh, što je gotovo dvostruko više nego u Europi.

Na taj način je koncernu CEMP, čiji su vlasnici domaće tvrtke HEP i Dalekovod te austrijske Vebund i Bewag, mimo natječaja zagarantirano mjesto drugog najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj.

Jutarnji list u svom istraživanju zaključuje kako će u idealnim uvjetima rada od 3000 sati godišnje, po garantiranoj cijeni otkupa, konzorcij ostvarivati prihod od najmanje 35 milijuna eura godišnje!

Država pritom ima obvezu otkupa proizvedene struje nekoliko godina unaprijed.

07.09.2009. 08:00:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh