« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
IVAN ŠUKER

Hrvatska definitivno izlazi iz krize

Potpredsjednik vlade i ministar financija izjavio je, nakon razgovora s dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, da Hrvatska "definitivno izlazi iz krize"

Ivan Šuker
Ivan Šuker (CROPIX)
Više o

MMF

,

Hrvatska

,

Ivan Šuker

,

kriza

"Hrvatska definitivno izlazi iz krize, stvorili su se svi preduvjeti za to, poduzete su sve mjere. Mi smo sporije i kasnije od mnogih ušli u krizu i nažalost kasnije izlazimo", izjavio je Šuker hrvatskim novinarima u Washingtonu.

Svjetska banka je u petak izvijestila o povratku gospodarskog rasta u regiju istočne Europe i središnje Azije (ECA), a od 30 zemalja regije samo su četiri i dalje u recesiji i bilježe negativan rast - Kirgistan, Rumunjska, Hrvatska i Latvija. Na pitanje o svrstavanju Hrvatske uz bok Kirigistana, Šuker je kazao da se tu ipak radi o velikim razlikama.

Govoreći o razgovorima koje je vodio na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke, i činjenici da je Hrvatska među rijetkim zemljama koja još nije izašla iz krize, potvrdio je da će Hrvatske ove godine imati negativan rast, ali će četvrti kvartal biti pozitivan, dok se sljedeće godine očekuje rast gospodarstva od 1,5 ili 1,6 posto, u čemu se slažu hrvatske prognoze i one međunarodnih financijskih institucija.

Na pitanje o tome slijedi li Hrvatska svjetski trend poticanja izvoza kao motora oporavka, što je jedna od središnjih tema skupa u Washingtonu, Šuker je kazao da i "Hrvatska slijedi taj trend" te da je izvoz rastao u prvih sedam mjeseci ove godine, što je "jedan od najboljih makroekonomskih pokazatelja".

Ministar Šuker je ponovo odbacio mogućnost sa Hrvatska zatraži pomoć MMF-a za izlazak iz krize, ističući da nije bilo razgovora o stand-by aranžmanu s fondom.

"To nije opcija za Hrvatsku. Oni koji govore o stand- by aranžmanu neka javno kažu svim građanima Hrvatske da to znači smanjenje plaća i mirovina i niz drugih ograničenja. Mi razgovaramo o strukturnim reformama a ne o stand-by aranžmanu, to nije istina", rekao je. (hina/metro-portal)


09.10.2010. 20:57:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh