« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
VESNA PUSIĆ:

Hrvatska će uskoro imati potrebu za uvozom radne snage

Hrvatskoj u ovom času treba svega deset političkih veleposlanika, a sve ostalo treba biti gospodarska diplomacija, smatra Pusić

(Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

HNS

,

Vesna Pusić

,

hrvatsko gospodarstvo

,

predsjednički izbori

Kandidatkinja za predsjednicu Vesna Pusić u petak je pred članstvom Županijske organizacije HNS-a u Karlovcu održala tiskovnu konferenciju na kojoj je izjavila da joj je cilj ulazak u drugi izborni krug, a potom pobjeda.

Prema njenom uvjerenju Hrvatska će u kratkom roku imati potrebu za uvozom radne snage, a ne nezaposlenost, ako se, kazala je, promjeni filozofija hrvatskog državnog proračuna. Nakon podmirenja fiksnih troškova, 20 do 22 milijarde kuna trebalo bi dijeliti po logici dodjele sredstava iz fondova EU, to jest "samo za razrađen projekt i strategiju", kazala je Pusić. To će, smatra, biti moguće samo ako se u narednih tri do četiri godine Hrvatska pozicionira kao lider u regiji.

"Hrvatskoj u ovom času treba svega deset političkih veleposlanika, a sve ostalo treba biti gospodarska diplomacija da bi hrvatski utjecaj zbog njene dobre pozicije prešao njenu stvarnu veličinu", smatra Pusić.

Na pitanje zašto se po njenom mišljenju sada ide na izmjenu Zakona o braniteljima, Pusić je kazala da smatra da je razlog "proračun koji prava lažnih branitelja više ne može istrpiti", ali također i da se došlo do spoznaje da je ova situacija štetna za prave branitelje. "Bila je to situacija i način da se love i drže glasovi svih onih koji su na sumnjiv način dobili braniteljski status, a tu praksu političke manipulacije treba prekinuti jer je štetna za prave branitelje i za svakog poreznog obveznika."

Pusić je iznijela i svoj model financiranja studiranja državnim stipendijama. To je, rekla je, model vezanja besplatnog školovanja na uspjeh: svaki student koji uspješno prođe klasifikacijsku proceduru trebao bi dobiti stipendiju dostatnu za školovanje u prvoj godini studiranja. Ako postigne uspjeh 3,7 dalje bi dobivao stipendiju koju ne bi morao vraćati; svi ispod tog prosjeka ocjene morali bi vraćati određeni postotak, prema uspjehu, smatra Pusić. (hina/metro-portal)

09.10.2009. 23:43:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh