« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
EUROPSKA KOMISIJA

Hrvatska bi pristupne pregovore mogla završiti do sredine 2011.

Europska komisija je prvi put objavila da Hrvatska može završiti pristupne pregovore potkraj prvog polugodišta 2011. godine

Fotografija vijesti
Više o

Europska komisija

,

Hrvatska

,

pristupni pregovori

"Ako sve bude išlo u redu, pregovori bi se mogli završiti potkraj prvog pologodišta sljedeće godine, za vrijeme mađarskog predsjedništva", izjavila je Alexandra Cas Granje, direktorica u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije, zadužena za kandidatske zemlje.

Ona je na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji je započeo u ponedjeljak popodne u Bruxelesu, iznijela moguću dinamiku zatvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja. Komisija je kroz njezin istup prvi put najavila kada će izići s prvim izvješćem o ispunjavanju mjerila za najteže poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, koje će sigurno biti zadnje poglavlje koje će Hrvatska zatvoriti. Na sljedećoj međuvladinoj konferenciju o pristupanju, koja će se održati 22. prosinca, Cas Granje je rekla da je moguće zatvoriti tri poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Za poglavlje Okoliš, Komisija je još ranije potvrdila da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje, a sada je prvi put to potvrđeno i za poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Komisija je sada ta poglavlja uputila u radna tijela Vijeća EU-a, koja trebaju dati konačno svjetlo za zatvaranje. "Nadam se da će to biti učinjeno na vrijeme kako bi se ta poglavlja zatvorila na sljedećoj konferenciji o pristupanju", rekla je Cas Granje.

Za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, Cas Granje je najavila da će Komisija objaviti privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila "najvjerojatnije 11. ožujka sljedeće godine". "Tada ćemo jasnije moći vidjeti kada će se to poglavlje moći zatvoriti", rekla je.

Za sljedeću godinu ostalo bi ukupno za zatvoriti još šest poglavlja, ako se na računa poglavlje Ostala pitanja, o kojem se ne vode pregovori. U poglavlju 13 - Ribarstvo, Hrvatska je ispunila mjerila za zatvaranje, ali EU još mora definirati odgovor na hrvatski zahtjev za prijelazno razdoblje i na slovenski zahtjev koji se tiče "tradicionalnih ribarskih prava". Cas Granje je rekla da se na tome sada radi i da bi poglavlje moglo biti spremno za zatvarnje početkom sljedeće godine.

Što se tiče tri poglavlja s financijskim implikacijama - Poljoprivreda i ruralni razvitak, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Financijske i proračunske odredbe, koja se obično zatvaraju na kraju pregovora, "Komisija se prvi put bavi tim poglavljima, a da još nije poznat datum pristupanja", rekla je Cas Granje, dodajući da se o tome sada razgovora unutar službe Komisije. Ona je izrazila nadu da će se poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata zatvoriti u prvom tromjesečju sljedeće godine, a Proračunske i financije odredbe nešto kasnije.

Zatvaranje poglavlja 8 - Tržišno natjecanje ovisit će o planovima za restrukturiranje brodogradilišta. Cas Granje je potvrdila da je Komisija primila planove za tri brodogradilišta, koji se sada proučavaju. (hina/metro-portal)

29.11.2010. 21:13:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh